Галички дијалект: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
с (Бот менува: мапата -> картата)
сНема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
[[Податотека:Makedonski dijalekti-prilagodeno.png |thumb|400px|right|Галичкиот дијалект на картата на македонските дијалекти]]
'''Галичкиот дијалект''' или '''малореканскиот дијалект''' е дијалект што спаѓа во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на [[Западномакедонско наречје|западното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Дијалектот се зборува на територијата околу селото Галичник и во реонот наречен Мала Река со околината. Горнополошкиот дијалект е близок дијалект со горнополошкиот дијалект и со реканскиот дијалект. Дијалкетот е карактеристичен по тоа што има користење на доста архаични зборови. Овој дијалект може да се најде и во историски литературни дела на македонскиот јазик како на пример '''Тријазичникот''' на [[Ѓорѓија Пулевски]].
 
== Територија ==
Дијалектот се зборува на територијата околу селото [[Галичник]] и во реонот наречен Мала Река, каде спаѓаат и селата: [[Гари]], [[Лазарополе]], [[Сушица]], [[Тресонче]], [[Осој]], [[Селце]] и [[Росоки]].
 
== Фонолошки карактеристики ==