Разлика помеѓу преработките на „Youthanasia“

Додадени 3.833 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
с
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
{{Infobox album <!-- See Wikipedia:WikiProject_Albums -->
| Name = Youthanasia
| Artist = [[Megadeth]]
| Cover = Megadeth-Youthanasia.jpg
| Released = 1 Ноемвриноември, 1994 г.
| Recorded = 1994 во [[Феникс, (Аризона)]]
| Genre = [[хевиХеви метал]], [[хард рок]]
| Length = {{Duration|m=50|s=2}}
| Label = [[CapitolКапитол RecordsРекордс|Капитол]]
| Producer = Макс Норман, [[Дејв Мастејн]]
| Last album = ''[[Countdown to Extinction]]''<br>(1992)
}}
 
'''Youthanasia''' е шестиот студиски албум на [[треш метал]] бендот [[Megadeth]]. Издаден е во 1994 год. и следи по меинстримкомерцијалниот пробивотпробив со претходниот нивни албум. Во 2004 година бил направен ремикс на албумот и биле додадени четири бонус нумери.
 
Името ''Youthanasia'' е спој од англиските зборови „youth“ (младина) и „euthanasia“ ([[евтаназија]] - убиство од милосрдие). Насловот ги одразува личните убедувања на [[Мастејн]], кој смета дека општеството деструктивно влијае врз младите. На омотот е прикажана жена како остава новороденчиња да се исушат во дворот, што симболично го открива значењето на насловот.
== Листа на песни ==
 
{{Album reviews
|rev1 = AllMusic
|rev1score = {{Rating|3|5}}<ref name="AM">{{cite web|url={{Allmusic|class=album|id=r206629|pure_url=yes}}|title=Youthanasia - Megadeth|publisher=AllMusic|first=Stephen Thomas|last=Erlewine|accessdate=2012-03-03}}</ref>
|rev2 = ''Blender''
|rev2score = {{Rating|3|5}}
|rev3 = ''[[Entertainment Weekly]]''
|rev3score = B−<ref name="EW">{{cite web|url=http://www.ew.com/ew/article/0,,304307,00.html|title=Music Review: 'Youthanasia Review'|publisher=''[[Entertainment Weekly]]''|first=Tom|last=Sinclair|date=1994-11-04|accessdate=2012-11-11}}</ref>
|rev4 = ''Q''
|rev4score = {{Rating|4|5}}<ref name="Q">{{cite web|url=http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=6756059&style=music|title=Megadeth - Youthanasia CD Album|publisher=CD Universe|accessdate=2012-11-11}}</ref>
|rev5 = ''[[Rolling Stone]]''
|rev5score = favorable<ref name="RS">{{cite journal|url=http://www.rollingstone.com/artists/megadeth/albums/album/105479/review/5946140/youthanasia|title=Megadeth:Youthanasia : Album Reviews|journal=[[Rolling Stone]]|first=Paul|last=Corio|date=1994-12-29|page=173|accessdate=2012-11-11|archiveurl=http://web.archive.org/web/20071001021048/http://www.rollingstone.com/artists/megadeth/albums/album/105479/review/5946140/youthanasia|archivedate=2007-10-01|deadurl=yes}}</ref>
|rev6 = ''The Rolling Stone Album Guide''
|rev6score = {{Rating|3|5}}<ref>{{Cite book| last = Brackett | first = Nathan | authorlink = | coauthors = Christian Hoard | title = The Rolling Stone Album Guide | publisher = Simon and Schuster | year = 2004 | location = New York City, New York | page = 534 | isbn = 0-7432-0169-8 | url = http://books.google.com/books?id=t9eocwUfoSoC&pg=PA534&lpg=PA534&dq=rolling+stone+megadeth+album+guide&source=bl&ots=BiMiro0QU6&sig=plRgqNuSgji5Y1HSyi7KxzwB81c&hl=en&sa=X&ei=fsWeUJL9OdKo0AG2-oCwBQ&sqi=2&ved=0CCsQ6AEwAA#v=onepage&q=rolling%20stone%20megadeth%20album%20guide&f=false}}</ref>
|rev7 = Sputnikmusic
|rev7score = 4/5<ref name="sputnik">{{cite web|url=http://www.sputnikmusic.com/review/9957/Megadeth-Youthanasia/|title=Megadeth - Youthanasia (staff reviews)|publisher=Sputnikmusic|first=Mike|last=Stagno|date=2006-11-15|accessdate=2012-03-03}}</ref>
}}
 
== Список на песни ==
Сите песни се напишани и компонирани од [[Дејв Мастејн]], освен обележаните каде свој удел имале и останатите членови.
 
{{tracklist
# ''Reckoning Day'' (Мастејн, Фридмен, Елефсон) – 4:34
| lyrics_credits = yes
# ''[[Train of Consequences]]'' – 3:26
| music_credits = yes
# ''Addicted to Chaos'' – 5:26
| title1 = Reckoning Day
# ''[[À Tout le Monde]]'' – 4:28
#| ''Elysianlyrics1 Fields''= (Мастејн, Елефсон)[[Дејвид – 4:03Елефсон|Елефсон]]
| music1 = Мастејн, [[Марти Фридмен|Фридмен]]
# ''The Killing Road'' – 3:57
| length1 = 4:34
# ''Blood of Heroes'' – 3:57
| title2 = [[Train of Consequences]]
# ''Family Tree'' (Мастејн, Елефсон, Менза) – 4:07
| lyrics2 =
# ''Youthanasia'' – 4:09
| music2 =
# ''I Thought I Knew It All'' (Мастејн, Фридмен, Елефсон, Менза) – 3:44
| length2 = 3:31
# ''Black Curtains'' (Мастејн, Фридмен) – 3:39
| title3 = Addicted to Chaos
# ''Victory'' (Mustaine, Фридмен, Елефсон, Менза) – 4:27
| lyrics3 =
| music3 =
| length3 = 5:26
| title4 = [[À Tout le Monde|A Tout le Monde]]
| lyrics4 =
| music4 =
| length4 = 4:28
| title5 = Elysian Fields
| lyrics5 = Мастејн, Елефсон
| music5 =
| length5 = 4:03
| title6 = The Killing Road
| lyrics6 =
| music6 =
| length6 = 3:57
| title7 = Blood of Heroes
| lyrics7 =
| music7 =
| length7 = 3:57
| title8 = Family Tree
| lyrics8 =
| music8 = Мастејн, Елефсон, [[Ник Менза|Менза]]
| length8 = 4:07
| title9 = Youthanasia
| lyrics9 =
| music9 =
| length9 = 4:09
| title10 = I Thought I Knew It All
| lyrics10 =
| music10 = Мастејн, Фридмен, Елефсон, Менза
| length10 = 3:44
| title11 = Black Curtains
| lyrics11 =
| music11 = Мастејн, Фридмен
| length11 = 3:39
| title12 = Victory
| lyrics12 =
| music12 =
| length12 = 4:27
| total_length = 50:02
}}
 
{{Track listing
==== Бонус песни од 2004: ====
| headline = Бонус песни од 2004
# <li value=13>''Millennium of the Blind'' <small>(претходно необјавена)</small> (Мастејн, Фридмен) – 2:15
| lyrics_credits = yes
# ''New World Order'' <small>(демо)</small> – 3:45
| music_credits = yes
# ''Absolution'' <small>(инструментална)</small> (Мастејн, Фридмен) – 3:27
| title13 = Millennium of the Blind
# ''[[À Tout le Monde]]'' <small>(демо)</small> – 6:20
| note13 = претходно необјавена
| lyrics13 = Мастејн
| music13 = Мастејн, Фридмен
| length13 = 2:15
| title14 = [[New World Order]]
| note14 = демо
| lyrics14 = Мастејн, Менза
| music14 = Мастејн, Фридмен, Елефсон
| length14 = 3:45
| title15 = Absolution
| note15 = инструментална
| lyrics15 =
| music15 = Мастејн, Фридмен
| length15 = 3:27
| title16 = À Tout le Monde
| note16 = демо
| lyrics16 =
| music16 =
| length16 = 6:20
}}
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
{{метал-албум-никулец}}