Облак: Разлика помеѓу преработките

Додадени 6.793 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
На Земјата кондензираната материја всушност е водена пареа, која формира мали капки или кристали на мраз, најчесто со големина на дијаметарот од 0.01 mm. Групирани милијарди капки односно кристали формираат облак, кој е видлив објект во [[атмосфера]]та.
[[Податотека:Anvil shaped cumulus panorama edit crop.jpg|мини|десно|300px|''Кумулонимбус'']]
* [[Стратус]]: Нискиот облак што создава безобличен сив слој и делумно или во целост го покрива небото се нарекува Стратус.Основата на облакот е пониска од 2000 м а ако е на нивото на почвата,стратусот е во облик на магла. маглата на ридовите има основа што е пониско од врвот на ридот што таа го покрива. Маглата исчезнува при испарувањето на нејзиниот најнизок слоја остатокот од маглата станува облак од видот стратус. Бидејќи нема вертикални движења на воздухот тој неможе да предизвика врнежи од дожд или снег,но може да заврне слаб дожд или снег во форма на ситни иглички Ако облакот е тенок тогаш околу месечината се гледа светол диск Стратусот најчесто се јавува ноќно време кога времето е убаво,особено над водена површина.Брзо се разнесува наутро при покачувањето на температурата на воздухот Од овој облик на облаци постојат и уште неколку пот-типови како циро-стратус алто-стратус.
* [[Стратус]]: Безобличен низок облак на планинските врвови.
* [[Кумулонимбус]]: Тоа е облак кои се протега вертикално до големи височини,понекогаш и до тропопаузата или над неа.Се состои од облаци со капки во ниските слоеви и од ледени кристали во неговите високи слоеви Овие облаци предизвикуваат бури со грмотевици,град,обилен дожд а понекогаш и снег, на одредени места и торнада Кумулонимбусот се создава при конвективно струење во многу нестабилниот воздухКумулонимбусите ретко можат да се задржат подолго од еден час Најчесто сета влага која ја имаат во себе ја истураат на површината за многу кратко време во вид на пороен дожд Ако насоката и брзината на ветерот во неговата внатрешностсе изменат со височината,тогаш средишниот дел од облакот може да добие спирално движење кое доколку добие во интензитет може да предизвика торнадо
* [[Кумулонимбус]]: Многу голем низок облак при невреме.
* [[Кумулус]]: Кумулусите се видови на облаци кои се создаваат со конвективно струење на Основата најчесто му е пониска од 2000 м а неговата должина и ширина од 10 до 20 км Облакот има изглед на волна и многу е светол особено ако се гледа од поголема височина Сето тоа е резултат на големото количевство на одбиена светлина Овие облаци немаат хомогеност што здачи дека изгледаат расфрлани нив небото па така Сонцетосе прољира помеѓу нив Најчесто се појавуваат летно време но нее ретко и да се видат преку целата година Можат да бидат и во комбинација со други облаци но тогаш е многу тешко да се препознаат.
* [[Кумулус]]: Бели облаци, како памук при убаво време.
* [[Алтокумулус]]: Тоа е облак кој се создава на средна висина т.е. од 2000 до 4000 м додека над поларните области неговата висина изнесува и 6000м Обликот му е многу променлив но често создава форми на ваљаци,распоредени во линии или бранови Облаците се иссенчени на рабовите и имаат различна боја за разлика од остатокот на облакот Алтокумулусот има бела или сива боја но најчесто е во комбинација од двете Сивата како што реков се наоѓа на рабниот дел. Овој вид на облаци се создава ноќно време кога рамнотежата на зрачењето е различна во однос на денот. Облакот сеуште прима топлина што ја испушта површината под него а тој ја испушта својата топлина во горните слоеви Воздухот се крева нагоре,водената пареа кондензира во капки кои се издигаат на врвот од облакот каде што се заледуваат во кристали а потоа повторно по пат на гравитација се спуштаат во неговиот средишен дел Кога сонцето ке изгрее овој облак се расформирува затоа што сонцето ке ги загрее неговите врвови и ке ја прекине циркулацијата
* [[Алтокумулус]]: На средна висина, грутчести облачиња при променливо време.
* [[Цирокумулус]]: Цирокумулусот е висок облак што се состои од целосно замрзнати кристали Често на небото се гледа во форма на бранови Ваквата покриеност на небото наговестува дека на површината ке се појави зголемена циркулација на воздухот или ветерНеговиот изглед е брановит што укажува на силните воздушни движења во атмосферата
* [[Цирокумулус]]: Високи мали облачиња при променливо време.
* [[Цирус]]: Тоа се облаци кои како и сите други поттипови на цируси се изградени од ледени кристали Неговата форма ја одредуваат високите воздушни струења и количевството на замрзнати кристали Често низ народот се нарекува и мачкина опашка Настанува со издигање на стабилниот воздух во височина тоа најчесто се случува на линијата на фронтовите неговата висина може да достигне и над тропопаузата Карактеристични се за областите со умерена клима во текот на целата година.
* [[Цирус]]: Висок облак, во вид на прамен при убаво време.
 
== Поврзано ==
* [[Нефологија]]
8

уредувања