Овчеполски дијалект: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
[[Податотека:Makedonski dijalekti-prilagodeno.png |thumb|400px|right|Овчеполскиот дијалект на картата на македонските дијалекти]]
'''Овчеполскиот дијалект''' е дијалект што спаѓа во подгрупата на источни дијалекти на [[Северномакедонско наречје|северното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Дијалектот се зборува на територијата на градот [[Свети Николе]] со околината. Овчеполскиот дијалект е близок дијалект со кумановскиот дијалект, кривопаланечкиот дијалекти и со кратовскиот дијалект.
 
== Поделба на овчеполскиот дојалект
== основниОсновни Фонолошки карактеристики ==
* которски
- дијалект кој се зборува на подрачјето на градот Св.Николе
* немањички
- дијалектот кој се зборува на подрачјето на село Немањица - св.николско
* шопски
- дојалектот ко се зборува на подрачје на селата Горобинци и Барбарево
== основни Фонолошки карактеристики ==
* употреба на а наместо е: трева > трава
* буквата ''он'' е заменета со ''у''
* чување на старото палатално ''л''
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.manu.edu.mk/damj/audio/mp3/25-AudioTrack-25.mp3 Аудио материјал од говорот од с. Горобинци, Овче Поле од колекцијата на Божидар Видоески - Фонотека на Центарот за ареална лингвистика при МАНУ]
 
{{Македонски дијалекти}}