Разлика помеѓу преработките на „Кинески јазик“

с
нема опис на уредувањето
с
с
* Jerry Norman. ''Chinese'' (1988), стр.1. “The modern Chinese dialects are really more like a family of language.</ref> Околу една шестина од светското население, или над милијарда луѓе, зборуваат некаков кинески како мајчин јазик. Дали кинеските варијанти можат да се наречат „јазици“ или „дијалекти“ е прилично спорна тема.<ref name=Mair>{{цитирано списание|url=http://sino-platonic.org/complete/spp029_chinese_dialect.pdf|journal=Sino-Platonic Papers|last=Mair|first=Victor H.|title=What Is a Chinese "Dialect/Topolect"? Reflections on Some Key Sino-English Linguistic Terms|date=1991}}</ref> Како јазично семејство, кинескиот има околу 1.2&nbsp;милијарди говорници; само [[мандарински јазик|мандаринскиот]] има околу 850&nbsp;милиони говорници, бројно надминувајќи ги сите јазици на светот.
 
Во [[Република Македонија]] кинескиот јазик на високообразовно ниво се изучува на [[Филолошки факултет „Блаже Конески“|Филолошкиот факултет „Блаже Конески“]] во [[Скопје]]<ref>[http://www.flf.ukim.edu.mk/студии/Уписи20092010/tabid/76/Default.aspx Активни студиски програми], Филолошки факултет „Блаже Конески“ {{mk}}</ref>, а за пошироката јавност достапни се курсеви во [[Дом на кинеската култура (Скопје)|Домот на кинеската култура]] во [[НУБСК|Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“]] <ref>[http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3BF410830694394B84734DC2AC518BC9 Дом на кинеската култура во националната библиотека], [[Дневник (дневен весник)|Дневник]], 11 февруари 2010</ref>, во [[Центар за странски јазици|Центарот за странски јазици]] <ref>[http://www.csj-skopje.com/mak_pages/mak_pages.php?page_id=36 Центар за странски јазици - Други јазици] {{mk}}</ref> и Културно-едукативниот центар „Илинден“ во [[Општина Илинден]]. [http://www.ilinden.gov.mk/nastani/kursot-po-kineski-jazik-vistinski-hit-na-besplatnite-kursevi-vo-opshtina-ilinden Курсот по кинески јазик вистински хит на Бесплатните курсеви во Општина Илинден]
 
[[Говорен кинески јазик|Говорниот кинески]] се одликува со голема внатрешна разнообразност, иако сите кинески варијанти се [[Тон (лингвистика)|тонски]] и [[Аналитички јазик|аналитички]]. Постојат помеѓу шест и дванаесет регионални групи на кинески (зависно од начинот на класификација), од кои (во огромна мера) предоминантен е [[Мандарински јазик|мандаринскиот]] (~ 850&nbsp;милиони), а по него следи [[Ву (јазик)|ву]] (~ 90&nbsp;милиони), [[Мински јазици|мински]] (~ 70&nbsp;милиони) и [[Кантонски јазик|кантонскиот]] (~ 70&nbsp;милиони). Највеќето од нив се меѓусебно разбирливи, иако некои, како [[Сјанг (јазик)|сјанг]] и југозападните мандарински дијалекти се разбирливи во извесна помала мера. Кинескиот се класификува како [[макројазик]] со тринаесет подјазици [[ISO 639-3]], иако прашањето дали овие се „[[јазик|јазици]]“ или „[[дијалект]]и“ е мошне спорно.