Разлика помеѓу преработките на „Комунистичка партија на Советскиот Сојуз“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Во [[1991]] година била забранета на територијата на [[Русија]] по наредба на претседателот [[Борис Елцин]].
КПСС постоела под различни имиња:
* од [[1898]] - Руска социалдемократска работничка партија (РСДРП)
* од пролетта на 1917 - Руска социалдемократска работничка партија (РСДРП(б))
* од [[1918]] - Руска комунистичка партија (болшевци) (РКП(б))
* од [[1925]] - Сојузна комунистичка партија (болшевци) (ВКП(б))
* од [[1952]] - Комунистичка партија на Советскиот сојуз (КПСС)
 
[[Податотека:ПартиБилет КПСС.jpg|thumb|250px|left| Партийный билет, (1989)]]