Разлика помеѓу преработките на „Набуко“

Нема измена во големината ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
Истомислениците на Николај биле малкумина, па сепак и тоа станува релативно непознато. „Набуко“ обезбедил успех на Верди до неговото пензионирање од театарот, дваесет и девет опери (подоцна вклучувајќи и некои ревидирани и ажурирани верзии).
 
Музичките историчари долго време го овековечуваа моќниот мит за познатиот ''[[Хорот на Евреите]]'', хорот го пее во третиот чин од страна на еврејски робови. Научниците долго време верувале дека публиката го доживувала со националистички занес за моќната химна на робови, како копнеж за својата татковина, барајќи повторување на делото. Иако репризите биле строго забранети од страна на владата во тоа време, но како гест биле исклучително значајни. Иако публиката навистина барала повторување, тоа не било поради ''[[Хорот на Евреите]]'', туку заради химната ''Immenso Jehova'', испеана од страна на еврејските робови кои му благодареле на Бога за пружената заштита на нивниот народ. Во прилог на овие нови откритија, позицијата на Верди како музичка фигура што учествувала во процесот на [[Обединувањеобединување на Италија]] се намалувала.
 
== Литература ==