Разлика помеѓу преработките на „Рокселана“

Додадени 977 бајти ,  пред 7 години
 
Рокселана исто така има големо влијание во владеењето со државата, особено во [[меѓународната политика]] и [[дипломатијата]]. Во тоа време се негувале особено мирни односи со [[Полска]], кои довеле до создавање на ''Полско-Османлиски Сојуз''.
Влијанието на Рокселана кај Сулејман пораснало многу со текот на годините. Сулејман поради своите походи (13 на број) бил надвор од својата палата, па заљубениот брачен пар своите контакти ги одржувал преку љубовни писма. Во едно од нив таа му напишала:
 
{{quote|Мој султане, колку бескрајна е болката од разделбата. Спаси ме мене, несреќната, и не ги баби своите прекрасни писма. Нека душата ми добие барем капка радост од твоите посланија. Додека те нема твојот слуга и син Мехмед и твојата робинка и ќерка Михримах плачат тагувајќи за тебе. Нивните солзи ќе ме полудат.}}
 
Сулејман пак во едно писмо и напишал:
 
{{quote|Моја драга божице, моја чудна убавино. господарка на моето срце, сопатница на моите желби, моја единствена, ти си ми помила од сите убавици на светот.}}
 
Кога еден од најголемите пријатели на Сулејман од детството, Паргали Ибрахим Паша започнал да добива огромна моќ во дворот, преку големи интриги Рокселана успеала да го убеди на Сулејман да го погуби во 1536 година. Паргали еднаш во едно писмо напишал