Разлика помеѓу преработките на „Рокселана“

Додадени 1.026 бајти ,  пред 7 години
[[Паргали Ибрахим Паша]] (1493-1536) му ја понудил Рокселана на својот пријател од детството султанот Сулејман. Таа влегла во харемот кој броел околу 300 девојки. Во историографијата таа е опишана со црвена коса, многу интелигентна и весела.
 
== Во харемот како омилена==
 
Таа бргу по пристигањето во [[Османлиски харем|харемот]] на палaтата [[Топкапи сарај]] го привлекла вниманието на нејзиниот господар, како и завидливоста на најзините противници. ЕденПостојат ден,многу омиленаталегенди наза султантоа Сулејман,како [[МахидевранРокселана султан]]го (уштепривлекла познатавниманието. какоЕдна Ѓулбахар),од јанив натепалараскажува Рокселанадека речисиво доденот смрт.кога Вознемиренна порадисултанот овааму немилапретставиле случка,многу султанотпоубави јаи протералпоскапи Махидевранод и нејзиниотнеа синробинки, наследникоттаа насе тронот,судрила [[Шехзаденамерно Мустафа]]со воедна градоттанчерка, [[Маниса]]започнала којда обичносе билсмее управени градда напее престолонаследникотнекоја песна. ПоЗатоа оваевнуците Рокселаначекале станалазнак омилена наод султанот, односно- ''хасеки''.дали Годинида подоцна,ја поподготват големодајата бројза нејзинидевојката интригиили во палатата,спротивно Султанда Сулејманбиде наредилобесена. даСултанот госепак убијатбил [[Шехзадезаинтригиран Мустафа]],и плашејќи сезачуден од бунт,необично сооднесување овауште Махидевранистата султанвечер гоРокселана изгубиладобила местотоподарок вомарамче: харемотзнак идека сегосподарот преселилаќе воја [[Бурса]],очекува препуштајќи и го на Хуремво централнотонеговата местособа.
 
Еден ден, омилената на султан Сулејман, [[Махидевран султан]] (уште позната како Ѓулбахар), ја натепала Рокселана речиси до смрт. Вознемирен поради оваа немила случка, султанот ја протерал Махидевран и нејзиниот син, наследникот на тронот, [[Шехзаде Мустафа]] во градот [[Маниса]] кој обично бил управен град на престолонаследникот. По ова Рокселана станала омилена на султанот, односно ''хасеки''. Години подоцна, по голем број нејзини интриги во палатата, Султан Сулејман наредил да го убијат [[Шехзаде Мустафа]], плашејќи се од бунт, со ова Махидевран султан го изгубила местото во харемот и се преселила во [[Бурса]], препуштајќи и го на Хурем централното место.
 
[[File:Anton Hickel 001.JPG|thumb|left|Хурем Султана и Султан Сулејман. Легендарната љубов меѓу двајцата инспирирала голем број Елропски уметници да создаваат дела, како оваа слика на Германецот [[Антон Хикел]] (1780)]]