Разлика помеѓу преработките на „Рокселана“

Додадени 1.296 бајти ,  пред 7 години
 
== Влијание ==
 
Рокселана исто така има големо влијание во владеењето со државата, особено во [[меѓународната политика]] и [[дипломатијата]]. Во тоа време се негувале особено мирни односи со [[Полска]], кои довеле до создавање на ''Полско-Османлиски Сојуз''.
Влијанието на Рокселана кај Сулејман пораснало многу со текот на годините. Сулејман поради своите походи (13 на број) бил надвор од својата палата, па заљубениот брачен пар своите контакти ги одржувал преку љубовни писма.
 
Кога еден од најголемите пријатели на Сулејман од детството, Паргали Ибрахим Паша започнал да добива огромна моќ во дворот, преку големи интриги Рокселана успеала да го убеди на Сулејман да го погуби во 1536 година. Паргали еднаш во едно писмо напишал
 
 
 
Хасеки Хурем Султана, или Рокселана, како што е почесто ословувана во [[Европа]], е широко позната, како во модерна [[Турција]], така и на [[Западот]], поради тоа што е предмет и инспирација на многу [[уметнички]] дела. Сликите, музичките композиции (вклужувајќи ја [[Симфонијата бр.63]] на [[Јозеф Хајдн]]), опера, балет, драми и неколку романи се дела на првенствено [[украински]] уметници, но има и такви од [[Англија]], [[Франција]], [[Германија]] и други европски земји. Во [[2007]], мулсиманите од [[Мариупол]], приморски украински град, дури отвораат и џамија во нејзина чест. <ref>[http://www.risu.org.ua/eng/news/article;18370/ Religious Information Service of Ukraine]</ref>