Преносно ниво: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
{{IPstack}}
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Внимание}}
{{Викифицирање}}
Во комјутерските мрежи, транспортното ниво или ниво 4 нуди крај-крај комуникациски сервиси за апликации во рамки на слоевита архитектура од мрежни компоненти и протоколи. Транспортното ниво обезбедува практични услуги како што се connection-oriented data stream поддршка, контрола на проток, мултиплексирање и сигурност.
 
Ред 8 ⟶ 6:
Најпознатиот транспортен протокол е Transmissions Control Protocol (TCP), кој го позајмил своето име во насловот на TCP/IP. Се користи за connection-oriented преноси, а User Datagram протоколот(UDP) се користи за поедноставни преноси на пораки. ТСР е посложен протокол, поради својот постојан дизајн да инкорпорира сигурен пренос и услуги за проток на податоци. Други истакнати протоколи во оваа група се Datagram Congestion Control Protocol (DCCP) и Stream Control Transmission Protocol(SCTP).
 
== Сервиси ==
 
Постојат многу сервиси кои изборно може да се обезбедени од страна на протокол од транспортното ниво, и различни протоколи можат или не можат да ги спроведат.
Ред 26 ⟶ 24:
• Мултиплексирање: Портите можат да обезбедат повеќе крајни точки на еден јазол. На пример, името на поштенска адреса е еден вид на мултипрексирање, и прави разлика помеѓу различни корисници на иста локација. Секоја компјутерска апликација ќе слушне за информација за сопствената порта, што им овозможува користење на повеќе од една мрежна услуга во исто време.
 
== Анализа ==
 
Транспортното ниво е одговорно за достава на податоци до соодветниот апликациски процес на домаќинските компјутери. Ова овозможува статистичко мултиплексирање на податоци од различни апликациски процеси, т.е формирање на податочни пакети, и додавање на броевите на изворната и дестинациската порта во заглавјето на секој податочен пакет во транспортното ниво. Заедно со изворната и дестинациската IP адреса, броевите на портите претставуваат мрежен приклучок, односно идентификациска адреса на процес-процес комуникација.
Ред 37 ⟶ 35:
TCP се користи за многу протоколи, вклучувајќи НТТР прелистување на веб и електронска пошта. UDP може да се користи за мултикастинг и емитување, бидејќи преноси не се можни кон голема количина на домаќини. UDP обично дава повисока продуктивност и пократка латентност, и затоа често се користи за real-time мултимедијални комуникации каде што загуба на пакет повремено може да се прифати, на пример IP-ТВ и IP- телефонија, и за онлајн компјутерски игри.
 
== Протоколи ==
 
Точна дефиниција за она што се квалификува како протокол на транспортен слој не е постојана. Подолу е дадена листа на двата главни протоколи од овој слој:
Ред 55 ⟶ 53:
*[[UDP Lite]]
*µTP, [[Micro Transport Protocol]]
 
{{Никулец од областа на информатиката}}
==Референци==
{{reflist}}
 
[[Category:Internet protocols]]
[[Category:Transport layer protocols| ]]
[[Category:OSI protocols]]
 
[[bg:Транспортен слой]]
[[ca:Capa de transport]]
[[cs:Transportní vrstva]]
[[da:Transportlaget]]
[[es:Capa de transporte]]
[[eu:Garraio geruza]]
[[fa:لایه حمل]]
[[fr:Couche transport]]
[[gl:Capa de transporte]]
[[ko:전송 계층]]
[[id:Lapisan transpor]]
[[it:Livello di trasporto]]
[[he:שכבת התעבורה של מודל TCP/IP]]
[[kk:Көліктік деңгей]]
[[lv:Transporta slānis]]
[[ms:Lapisan pengangkutan]]
[[nl:Transportlaag]]
[[ja:トランスポート層]]
[[no:Transportlaget]]
[[nn:Transportlaget]]
[[pt:Camada de transporte]]
[[ru:Транспортный уровень]]
[[sk:Transportná vrstva]]
[[sl:Prenosna plast]]
[[sv:Transportskikt]]
[[tr:Taşıma katmanı]]
[[uk:Транспортний рівень моделі OSI]]
[[vi:Tầng giao vận]]
[[zh:传输层]]
 
[[Категорија:Интернет]]