Разлика помеѓу преработките на „Рокселана“

Додадени 157 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
== Рани години ==
 
Александра Лисовска била родена во периодот од 1500 до 1506 година. Според податоци од [[17 век]] нејзиниот татко бил украински православен свеѓтеник. Таа била родена во градот Рохатин во тогашното Полско Кралство, а денеска во Украина. Во текот на 1520-тите години таа била заробена од страна на Кримските Татари и одведена во кримскиот град Кафа, за да по некое време биде однесена во Константинопол односно во харемот на [[Сулејман I]].
 
== Во харемот ==
Таа брзо по пристигањето во харемот на палaтата [[Топкапи]], го привлекува вниманието на нејзиниот господар, како и завидливоста на најзините противници. Еден ден, омилената на Султан Сулејман, [[Махидевран Султана]] (уште позната како Ѓулбахар), ја тепа Рокселана речиси до смрт. Вознемирен поради оваа немила случка, Султанот ја протерува Махидевран и нејзиниот син, наследникот на тронот, [[Принцот Мустафа]] во градот [[Маниса]]. По ова, Рокселана, или Хурем Султана, станува омилена на Султанот, односно ''хасеки''. Години подоцна, по голем број нејзини интриги во палатата, Султан Сулејман наредува го убијат Принцот Мустафа, плашејќи се од бунт, со ова Махидевран Султана го губи местото во харемот и се преселува во [[Бурса]], препуштајќи и го на Хурем централното место.
 
Таа брзобргу по пристигањето во [[Империјален харем|харемот]] на палaтата [[Топкапи сарај]], го привлекувапривлекла вниманието на нејзиниот господар, како и завидливоста на најзините противници. Еден ден, омилената на Султансултан Сулејман, [[Махидевран Султанасултан]] (уште позната како Ѓулбахар), ја тепанатепала Рокселана речиси до смрт. Вознемирен поради оваа немила случка, Султанотсултанот ја протерувапротерал Махидевран и нејзиниот син, наследникот на тронот, [[ПринцотШехзаде Мустафа]] во градот [[Маниса]] кој обично бил управен град на престолонаследникот. По ова, Рокселана, или Хурем Султана, станувастанала омилена на Султанотсултанот, односно ''хасеки''. Години подоцна, по голем број нејзини интриги во палатата, Султан Сулејман наредуванаредил да го убијат Принцот[[Шехзаде Мустафа]], плашејќи се од бунт, со ова Махидевран Султанасултан го губиизгубила местото во харемот и се преселувапреселила во [[Бурса]], препуштајќи и го на Хурем централното место.
 
[[File:Anton Hickel 001.JPG|thumb|left|Хурем Султана и Султан Сулејман. Легендарната љубов меѓу двајцата инспирирала голем број Елропски уметници да создаваат дела, како оваа слика на Германецот [[Антон Хикел]] (1780)]]