Разлика помеѓу преработките на „Пашалак“

Додадени 212 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
'''Ејалетот''' ([[турски]]: ''eyalet'', ''beylerbeylık'' или ''paşalık'') претставувал најголемата административно-територијална единица во [[Османлиската империја]]. На чело на ејалетот стоел бејлербег или паша кој бил директно потчинет на Високата порта. Ејалетот од своја страна се делел на [[санџак|санџаци]].
 
По освојувањата помеѓу 1362 и 1400 на [[Мурат I]] и неговиот син ми [[Бајазит I]], во империјата се појавила потребада од територијална организација. Во текот на првите години од владеењето на Бајазит биле создадени првите два ејалети, и тоа Румелиски ејалет кој се состоел од сите земји кои се наоѓале во Европа и Анадолски ејалет кој ги опфаќал териториите во Мала Азија.
 
Во 1395 година Бајазит I ги зазел последните територии на [[Шишмановци]] зазимајќи го Бугарското царство и претварајќи го во вазална држава како дел од Румелија. Во 1468 година бил основан Карамански ејалет, а синот на Мехмед бил назначен за управител на Конија. Во текот на 16 век бројот на ејалетите доживеал најголем пораст главно поради освојувањата на Селим I и Сулејман I. Ова довело до реорганизација на ејалетите и како ејалети од 1527 година се споменуваат и Египет, Сирија, Дијалрбекир и Курдистан.
 
 
Помеѓу 1861 и 1866 година, ејалетите биле укинати, а територијата била поделена на [[вилает]]и.