Разлика помеѓу преработките на „Животна средина“

Одбиена последната промена во текстот (од 77.29.44.176) и вратена ревизијата 2879803 на Вик Ретлхед
(→‎Абиотички фактори: немора да прајме промени ЧЧДЧД)
(Одбиена последната промена во текстот (од 77.29.44.176) и вратена ревизијата 2879803 на Вик Ретлхед)
Атмосферските гасови се важни при одредувањето на [[клима]]та и светлината во животната средина. Апсорпцијата на електромагнетното зрачење од страна на атмосферата го одредува спектарот на светлина која доаѓа од Земјината површина. Апсорпцијата и одбивањето на инфрацрвеното зрачење од страна на [[Стакленички гасови|стакленичките гасови]] (како CO<sub>2</sub> и водната пареа) ја регулира температурата.
 
Помеѓу другите фактори кои го одредуваат опсегот и распространувањето и формата на организмите се механичките дразби, како [[ветер]] и движење на водата, присуството на [[метал]]и, неоргански хранливи материи, како и [[токсин]]и во воздухот, почвата и храната.Ѓубре едно стави за копнена животна средина............ѓубре едно ист си каа едно девојче на ц шо се вика кисс до тебеее поззззз :******** педер еден
 
== Биотички фактори ==