Овчеполски дијалект: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Makedonski dijalekti-prilagodeno.png |thumb|400px|right|Овчеполскиот дијалект на картата на македонските дијалекти]]
'''Овчеполскиот дијалект''' е дијалект што спаѓа во подгрупата на источни дијалекти на [[Северномакедонско наречје|северното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Дијалектот се зборува на територијата на градот [[Свети Николе]] со околината. Овчеполскиот дијалект е близок дијалект со кумановскиот дијалект, кривопаланечкиот дијалекти и со кратовскиот дијалект.
== Поделба на овчеполскиот дојалект
 
* которски
== Фонолошки карактеристики ==
- дијалект кој се зборува на подрачјето на градот Св.Николе
* немањички
- дијалектот кој се зборува на подрачјето на село Немањица - св.николско
* шопски
- дојалектот ко се зборува на подрачје на селата Горобинци и Барбарево
== основни Фонолошки карактеристики ==
* употреба на а наместо е: трева > трава
* буквата ''он'' е заменета со ''у''
== Морфолошки карактеристики ==
* употреба на имперфектно-аористна наставка -смо / -сте: викасмо, викасте
* образувањата од типот теше/ќеше (м.ќе): теше да иде
* употреба на суфиксот ''-ики'' за множина на именки од среден род: пилики
* наставката ''-шева'', ''-сва'' за 3 лице множина од аорист: они имашебева они имасва
* чување на старото палатално ''л''
 
Анонимен корисник