Разлика помеѓу преработките на „Скопски Санџак“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
'''Скопскиот санџак''' на почетокот од османлиските освојувања на Балканот припаѓал на [[Румелискиот вилает]]. 1392 година Скопје потпаѓа под османлиска власт и станува административе центар на новоформираниот санџак. Скопскиот санџак бил прва организирана османлиска провинција на територијата на балканските земји и база за навлегување кон север и запад.
 
Скопје, станува дел од Отоманската империја на 6 јануари 19321392 година.<ref>{{cite web|url = http://www.skopskokale.com.mk/en/aboutkale.php|title = Archeological exavations "Skopsko Kale" |publisher = skopskokale.com.mk| accessdate = 2011-02-07 | last=| first= |quote=The handwriting of the triod of the Khludov collection in the Moscow Historical Museum no. 162, completed on 6 January 1392, on the day of the Ottoman conquest of Skopje.}}</ref> Прв отомански управител на Скопје бил Паша Јигит Бег.<ref>{{Citation
| last = Houtsma
| first = Martijn Theodoor