Хамидски масакри: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
| footage =
}}
'''Ерменските колежи''' од [[1894]]-[[1896]] година<ref name="Adalian">Adalian, Rouben Paul (2010). ''Historical Dictionary of Armenia, 2nd ed''. Lanham, MD: Scarecrow Press, p. 154.</ref> andили '''GreatГолемиот Massacresмасакар''',<ref name="Adalian"/> се масовни убиства на [[Ерменци]]те преземени во обид за задушување на ерменското национално движење во [[Отоманската империја]].
 
Според [[Берлински конгрес|Берлинскиот договор]] (член 61) од јули [[1878]] година Високата порта била обврзана да воведе "''без одложување поголеми подобрувања и реформи што се бараат од локалните услови во областите населени со Ерменци, и да обезбеди нивната безбедност од черкезите и Курдите''". Во [[1880]] година Големите сили, задолжени за надзор за спроведувањето на договорот (Русија, Австро-Унгарија, Германија, Велика Британија, Франција и Италија), на неколку пати повикале режимот на [[Абдул Хамид II]] да ја примени оваа клаузула, но ова не довело до резултат. Административно-територијалната поделба на [[Западна Ерменија]] била направена така што Ерменците останале малцинство во сите четири вилаети аде живееле, односно во Ван, Ерзурум, Битлис и Дијарбакир, а насилството од страна на курдските феудалци продолжило со поддршка на локалните власти.