Хамидски масакри: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Во почетокот на 90-тите години била создадена Ерменска револуционерна организација. Репресиите ескалирале во август [[1894]] година, по неуспешното востание на Ерменците во реонот на [[Сасун]]. Во август 1896 година група ерменски револуционери ја зазеле зградата на Отоманската банка во Константинопол со барање за спроведување на неисполнетите реформи. Како одговор на ова било извршено прогонување на ерменската заедница во градот, а репресијата се пренесочила и во другите делови на империјата. Бројот на жртвите достигнал до 300.000.
 
[[Категорија:Масакри во Турција]]
[[Категорија:Историја на Ерменија]]
[[Категорија:Историја на Отоманската империја]]
[[Категорија:Османлиска империја во 19 век]]
 
[[ar:المجازر الحميدية]]