Хамидски масакри: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Во почетокот на 90-тите години била создадена Ерменска револуционерна организација. Репресиите ескалирале во август [[1894]] година, по неуспешното востание на Ерменците во реонот на [[Сасун]]. Во август 1896 година група ерменски револуционери ја зазеле зградата на Отоманската банка во Константинопол со барање за спроведување на неисполнетите реформи. Како одговор на ова било извршено прогонување на ерменската заедница во градот, а репресијата се пренесочила и во другите делови на империјата. Бројот на жртвите достигнал до 300.000.
 
[[ar:المجازر الحميدية]]
[[bg:Арменски кланета (1894 - 1896)]]
[[en:Hamidian massacres]]
[[de:Massaker an den Armeniern 1894–1896]]
[[es:Masacres hamidianas]]
[[eo:Hamidaj masakroj]]
[[fr:Massacres hamidiens]]
[[hy:Համիդյան ջարդեր]]
[[it:Massacri hamidiani]]
[[pt:Massacres hamidianos]]
[[ru:Массовые убийства армян в 1894—1896 годах]]
[[simple:Hamidian massacres]]
[[uk:Гамідійська різня]]