Географски координатен систем: Разлика помеѓу преработките

с
И овие зборови се англицизми, Brest-bot треба и нив да ги преправува
с (r2.7.3) (Робот: Додава pa:ਭੂਗੋਲਕ ਗੁਣਕ ਪ੍ਰਬੰਧ)
с (И овие зборови се англицизми, Brest-bot треба и нив да ги преправува)
Географскиот координатен систем овозможува секоја локација на [[Земја]]та да биде определена преку три координати на сферичниот координатен систем, кој е подреден на оската на ротација на земјата.
 
== Прва и втора димензија, лонгитудагеографска широчина и латитудагеографска должина ==
 
* [[Латитуда]] или [[географска ширина]] е аголот во центарот на координатниот систем помеѓу било која точка на земјината површина и рамнината на [[екватор]]от. Линиите кои се спојуваат во точките на иста латитуда се нарекуваат паралели. Тие исцртуваат [[концентрични]] кругови на површината на земјата. Секој до земјините полови се наоѓа на 90 [[степен]]и. [[Северен пол|Северниот Пол]] е 90° СГШ; [[Јужен пол|Јужниот Пол]] е 90° ЈГШ.