Разлика помеѓу преработките на „Устав на Македонија“

Одбиена последната промена во текстот (од 213.135.175.70) и вратена ревизијата 2805641 на Brest
(Одбиена последната промена во текстот (од 213.135.175.70) и вратена ревизијата 2805641 на Brest)
{{внимание}}
{{Викиизвор|Устав на Република Македонија}}
'''Уставот на Македонија''' претставува највисок правен акт со кој се дефинира државното уредување на Република Македонија.
 
== Развиток на Уставите на Република Македонија ==
== Устав од 25 февруари 1974 ==
 
Овој втор уставен период, со кој Македонија станува [[Социјалистичка Република Македонија]]. Овој период и овој устав е карактеристичен бидејќи означува судир помеѓу [[етатизам|етатизмот]] и [[самоуправување]]то. ВажноБитно е дека уставот не е веќе само највисок законски акт, туку и еден вид Општествена повелба.
 
== Устав од 17 ноември 1991 ==
* уредувањето и хуманизацијата на просторот и заштитата и унапредувањето на животната средина и на природата и
* почитувањето на општо прифатените норми на меѓународното право.
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.slvesnik.com.mk/Issues/0AF2E0456C964935B7705FB5BF6F31F9.pdf Уставот на СР Македонија од 1974] во Службен Весник.
* [http://www.sobranie.mk/?ItemID=A431BEE83F63594B8FE11DA66C97BEAF Текстот на Уставот на Република Македонија со амандманите]
* [http://www.sobranie.mk/en/default.asp?ItemID=9F7452BF44EE814B8DB897C1858B71FF Уставот на Република Македонија на англиски јазик]
 
[[Категорија: Политики на Македонија]]
[[Категорија: Закони во Република Македонија]]
[[Категорија: Устави|Македонија]]
 
[[bg:Конституция на Република Македония]]
[[en:Constitution of the Republic of Macedonia]]
[[fr:Constitution de la République de Macédoine]]
[[pl:Konstytucja Macedonii]]
2.148

уредувања