Разлика помеѓу преработките на „Абдул Азис“

Додадени 869 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
== Управување ==
 
Уште пред да дојде на тронот во [[1857]] година му се родил син Јусуф Изедин. Во периодот од 1861 до 1871 година продолжил да ги спроведува реформите од Танзиматот на чело со неговите главни министри Мехмед Фуад Паша и Мехмед Емин Али Паша. Новата административна поделба на империјата односно воведувањето на вилаетите била направена во 1864 година а Државниот совет во 1868 година. Во 1861 година [[Истанбулски универзитет|Истанбулскиот универзитет]] бил организиран во модерна академска институција.
 
Абдул Азис одржувал добри односи со Втората француска република и Велика Британија. Во 1867 година тој станал првиот отомански султан кој бил во посета на Западна Европа. Неговата посета била во Обединетото Кралство каде бил прогласен за Витез на Подвеската од кралица Викторија. Во 1869 година присуствувал на oтварањето на [[Суецки канал|Суецкиот канал]].
Уште пред да дојде на тронот во [[1857]] година му се родил син Јусуф Изедин. Абдул Азис е наследник на брата си [[Абдул Меџид]] на 25 јуни [[1861]] година. Во [[1867]] г. патувал до [[Франција]], [[Велика Британија]] и [[Австро-Унгарија]], а во 1869 година присуствувал на oтварањето на [[Суецки канал|Суецкиот канал]]. Бил сменет од тронот на 30 мај [[1876]] година најмногу поради неуспех во своето владеење и поради неуспехот во востанието во [[Бугарија]] и убиството на конзулите во [[Солун]]. Негов наследник бил [[Мурат V]].<ref>[[Chambers Biographical Dictionary]], ISBN 0-550-18022-2, page 2</ref> За време неговото владеење во [[1867]] година биле изгубени многу градови од страна на [[кнез Михаил]], во [[1862]] година започнала црногорско-турската војна, [[1875]]-[[1876]] година започнале востанијата во [[Босна]], [[Херцеговина]] и [[Бугарија]].
 
По 1871 година Франција била поразена од страна на Прусија. По ова неговата надворешна политика се свртела кон градење на пријателски односи со Русија, но бунтовите на Балканот продолжиле. Во 1875 година започнало [[Херцеговинско востание (1875-1878)|Херцеговинското востание]] а следната 1876 и [[Априлско востание|Априлското востание]] во Бугарија.
 
Уште пред да дојде на тронот во [[1857]] година му се родил син Јусуф Изедин. Абдул Азис е наследник на брата си [[Абдул Меџид]] на 25 јуни [[1861]] година. Во [[1867]] г. патувал до [[Франција]], [[Велика Британија]] и [[Австро-Унгарија]], а во 1869 година присуствувал на oтварањето на [[Суецки канал|Суецкиот канал]]. Бил сменет од тронот на 30 мај [[1876]] година најмногу поради неуспех во своето владеење и поради неуспехот во востанието во [[Бугарија]] и убиството на конзулите во [[Солун]]. Негов наследник бил [[Мурат V]].<ref>[[Chambers Biographical Dictionary]], ISBN 0-550-18022-2, page 2</ref> За време неговото владеење во [[1867]] година биле изгубени многу градови од страна на [[кнез Михаил]], во [[1862]] година започнала црногорско-турската војна, [[1875]]-[[1876]] година започнале востанијата во [[Босна]], [[Херцеговина]] и [[Бугарија]].
 
До ден денеска се уште не е познато дали овој султан се самоубил или бил убиен шест дена откако бил сменет од врвот на империјата, односно 4 јуни [[1876]] година.