Разлика помеѓу преработките на „Француска инвазија на Алжир“

нема опис на уредувањето
{{Infobox military conflict
'''Француската инвазија на Алжир''' била голема воена операција предводена од страна на Кралство Франција на чело со Шарл X врз Отомански Алжир во 1830 година. Претходно Алжир од страна на Отоманската империја бил освоен во 1529 година од страна на Хајредин Барбароса.
| conflict = Француска инвазија на Алжир
| image = [[File:Attaque d Alger par la mer 29 Juin 1830 par Theodore Gudin.jpg|300px]]
| caption =
| partof = [[Француско освојување на Алжир]]
| date = 14 јуни –7 јули 1830
| place = [[Отомански Алжир]]
| result = *француска победа
*анексија н аАлжир од Франција
| combatant1 = {{flagicon|Kingdom of France}} [[Кралство Франција]]
| combatant2 = {{flag|Ottoman Empire|1453}}
* {{flagicon image|Flag of Ottoman Algiers.svg}} [[Отомански Алжир]]
| commander1 =
| commander2 =
| campaignbox =
}}
'''Француската инвазија на Алжир''' била голема воена операција предводена од страна на Кралство Франција на чело со [[Шарл X]] врз [[Отомански Алжир]] во [[1830]] година. Претходно Алжир од страна на Отоманската империја бил освоен во 1529 година од страна на [[Хајредин Барбароса]].
 
Како формална причина за француискиот напад било блокирањето на акжирското пристаниште во 1827 година. По три години дошол уште еден инцидент каде еден француски брод бил бомбардиран. Така, инвазијата на Алжир започнала на [[5 јули]] [[1830]] година со поморски бомбардирања. Французите многу бргу ги поразиле силите на [[Хусеин Деј]] кој бил владетел на Алжир, но отпорот продолжил. Конфликтите продолжиле во следните 45 години.
 
== Позадина ==
 
За време на Наполеонските војни Алжир имал голема корист од трговија со Медитеранот каде биле увезени големо количество на храна од Франција која алжирските власти го купиле со кредит. Французите го ограничиле своето тргување бидејќи Медитеранот бил управуван од страна на Велика Британија. Владетелот на Алжир се обидел да ги зголеми даноците кое довело до нестабилност во земјата и започнување на Првата берберска војна и Втората берберска војна.
 
Во [[1827]] година Хусеин Деј побарал од Франција да го плати долгот од 1799 година кога Наполеон го нападнал Египет. Следувала блокада на пристаништето на Алжир каде најголеми загуби претрпиле француските трговци бидејќи тие не биле во можност да тргуваат со Алжир, додека пак берберските пирати биле во можност да ја избегнат блокадата. Францускиот крал одлучил да организира казнена експедиција на бреговите на Алжир и да ги уништи берберските пирати.
 
Конфликтот завршил со [[анексија]] на Алжир од страна на Франција.