Разлика помеѓу преработките на „Магдалена Антова“

нема опис на уредувањето
с (Бот: козметички промени)
| починал-причина = убиство
 
| националност = македонкаМакедонка
 
| наставка = <!-- ова е наставка за полињата „Роден“ и „Починал“. ако го нема ова поле, ништо нема да се смени -->
| lbl-style = <!-- Стил на додатните полиња --> }}
 
'''Магдалена Јорданова Антова''' ({{роден во|Куманово}}, {{роден на|20|јуни|1920}} - {{починат на|14|октомври|1941}}) била учесник во [[НОБ]], прва загината партизанка во [[НОАВМ]].<ref>''Жените„Жените од Македонија во НОВ 1941-19451945“, Зборник на документи, Скопје, 1976.''</ref><ref>''Ив(анка) Мургашанска, Женски„Женски хор „Магдалена Антова“ 1946-19781978“, Куманово, јуни 1979;''.</ref><ref>''Куманово„Куманово и Кумановско во НОВ 1941-1942 годинагодина“, Материјали од научниот собир одржан на 12, 13 и 14 декември 1978, Куманово, декември 1979;''.</ref>
 
== Биографија ==
 
Антова била родена во [[Куманово]] на [[20 јуни]] [[1920]] година. Таа како обична работничка шивачка била примена како член на [[СКОЈ]] во [[1939]] година. По фашистичката окупација на градот успеала да ослободи неколку заробени војници од војската на [[Кралството Југославија]], а со братот [[МатофиМатоди Антов|Методи]] прибрала поголемо количество оружје за потребите на МК на КПЈ. Била борец на [[Карадачки партизански одред|Карадачкиот НОПОпартизански одред]] (12-14 октомври 1941), кој по предавство бил опколен од бугарската војска и полиција во една селска воденица. иВо битката Антова загинала заедно со повеќе свои соборци. Нејзината трагедија е во тоа што таа била издадена од сопствениот татко кој бил [[бугарофил]]. Поради овој настан и денес во KумановоКуманово се користи изразот „''Антова„Антова несреќа''“несреќа“.<ref>''Д-р Симо Младеновски, Магдалена„Магдалена Јорданова АнтоваАнтова“, „Просвета“, XXV, 531-532, Скопје, 12, X 1981, 8.''</ref> Во нејзина чест едно [[ОУ „Магдалена Антова“ - Куманово|кумановско основно училиште]] го носи нејзиното име.
 
Во нејзина чест едно [[ОУ „Магдалена Антова“ - Куманово|кумановско основно училиште]] го носи нејзиното име.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Кумановци]]
[[Категорија:Скоевци]]
[[Категорија:Учесници во НОБ]]
[[Категорија:Македонски партизани]]
[[Категорија:Македонски комунисти]]
 
[[bg:Магдалена Антова]]
6.262

уредувања