Разлика помеѓу преработките на „Гаврил Лесновски“

с
нема опис на уредувањето
с
 
'''Преподобен Свети Гаврил Лесновски''' бил македонски подвижник чиј празник се слави на [[28 јануари]]. Роден бил во [[Крива Паланка|кривопаланечкото]] село [[Осиче]]. Заедно со преподобните [[Јован Рилски]], [[Јоаким Осоговски]] и [[Прохор Пчињски]] се основоположници на јужнословенското и македонско еремитско (анахоретско) монаштво.<br />
 
 
Се подвизувал и аскетувал во околината на Злетовска Планина. Во житијата се среќаваат податоци дека во [[10 век]] на Лесновската Гора кај [[Кратово]], се замонашил и (или) изградил [[црква]] во чест на [[Св. Архангел Михаил]] и оттаму заминал во околината на подвизување.<ref>В. Стојчевска-Антиќ, Локални хагиографии во Македонија, II изменето и дополнето издание, Скопје, 2003, 50–55 и 156–177;</ref><br />
 
 
Неговиот светителски култ се ширел и се развивал преку религиозно-духовната, книжевната, музичката, ликовната и народната традиција. За него биле составени житија и служби во втората половина на XI, во XIII и во втората половина на XVI или најдоцна во XVII в. Култот на преподобен Гаврил бил одржуван и во сликарската традиција со сликањето на негови портрети по фрескоживописите, иконите, ракописите и по другиот црковен инвентар, како и во народното творештво, во голем број месни преданија и легенди.<ref>Цв. Грозданов, Портрети на светителите од Македонија од IX-XVIII век, Скопје, 1983, 159–180;</ref><br />
 
 
Бил чудотворец за време на животот и по смртта. Умрел на крајот на 10 век.