Разлика помеѓу преработките на „Гаврил Лесновски“

нема опис на уредувањето
 
 
Се подвизувал и аскетувал во околината на Злетовска Планина. Во житијата се среќаваат податоци дека во [[10 век]] на Лесновската Гора кај [[Кратово]], се замонашил и (или) изградил [[црква]] во чест на [[Св. Архангел Михаил]] и оттаму заминал во околината на подвизување.<ref>В. Стојчевска-Антиќ, Локални хагиографии во Македонија, II изменето и дополнето издание, Скопје, 2003, 50–55 и 156–177;</ref><br />
 
 
Неговиот светителски култ се ширел и се развивал преку религиозно-духовната, книжевната, музичката, ликовната и народната традиција. За него биле составени житија и служби во втората половина на XI, во XIII и во втората половина на XVI или најдоцна во XVII в. Култот на преподобен Гаврил бил одржуван и во сликарската традиција со сликањето на негови портрети по фрескоживописите, иконите, ракописите и по другиот црковен инвентар, како и во народното творештво, во голем број месни преданија и легенди.<ref>Цв. Грозданов, Портрети на светителите од Македонија од IX-XVIII век, Скопје, 1983, 159–180;</ref><br />
 
 
* [http://www.pravoslavieto.com/life/svetci_Makedonia/index.htm#gen28 Свети Гаврил Лесновски]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
За преп. Гаврил Лесновски види монографијата; Илија Велев, Св. Гаврил Лесновски во книжевната традиција, изд. Менора, Скопје 1996ч1996г.
{{Commons|Category:St.Gavril Lesnovski}}
{{Никулец за биографија}}
6

уредувања