Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

Еве малку да ги задоволиме стандардите за непристрасност, објективност и неутралност, кои ги имав во предвид кога имав 17 години :)
(Еве малку да ги задоволиме стандардите за непристрасност, објективност и неутралност, кои ги имав во предвид кога имав 17 години :))
'''[[Пиринска Македонија]]''' од секогаш била дел на етногеографската област [[Македонија (регион)|Македонија]] и какопоради такватоа далана нејзиното подрачје се случиле многу настани од македонската национална историја, од таму потекнуваат многу македонски национални борци, дејци и хероиисториски меѓуличности кои најпознатдејствувале еи пиринскиотработеле царна [[Јанеподрачјето Сандански]]на (близокПиринскиот соработникдел на [[Гоце ДелчевМакедонија]]. иЕдна најголемод противникнајпознатите имакедонски борецисториски противличности врховизмотод иовој големобугаризмот)дел на [[Македонија]] е [[Јане Сандански]], друг познат македонски борец и деец од [[Пирин]]ско е поетот и револуционер [[Никола Вапцаров]]. На подрачјето на [[Пиринска Македонија]] е дигнато познатото [[Македонско востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]], а исто така е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]].
 
==Појава на именувањето и терминот Пиринска Македонија==