Разлика помеѓу преработките на „Ченгду“

Одземени 7 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
== Економија ==
 
Ченгду е еден од поразвиените градови во Кина. Ченгду се вбројува во југозападнокинескиот економски триаголник, другите два града се Чонгчинг и Ши`ан. <ref>http://www.thechinaperspective.com/topics/city/chengdu</ref> Од општината на град Ченгду известуваат дека минатата година БДП на градот надраснал 15 %. <ref>www.chengdu.gov.cn/echengdu/news/content.jsp?ID=591479</ref> Потребата за работна рака може да се задоволува со планираното зголемување на населението кое до 2020 година треба да изнесува барем 20 милиони луѓе. <ref>http://www.gochengdu.cn/investing/chengdu-economic-overview</ref> Ченгду е еден од најбрзо растечките градови во светот. Во подем е изградбата на објекти, инфраструктура во градот и надворешна врска со други држави во светот како и секако приморскиот дел на Кина. Впечатлив е напливот на страски фирми за висока технологија како DELL, CISCO и други. <ref>http://www.forbes.com/2010/10/07/cities-china-chicago-opinions-columnists-joel-kotkin.html</ref> Директните странски инвестиции достигнуваат 2 милијарди евра, и се во континуиран пораст од 28,5% годишно. <ref>www.gochengdu.cn/investing/chengdu-economic-overview</ref>
 
== Туристички места во Ченгду ==
Во центарот за истражување на репродукцијата на пандите живеат над 83 панди <ref>http://www.panda.org.cn/english/us/1.htm</ref>, ист ваков центар постои и во Ја`ан блиску Ченгду каде има поголем број на панди. Првично нивното седалиште било во Уолонг, но по катастрофалниот земјотрес преместени се во центрите во Ченгду и Ја`ан. <ref>http://www.pandasinternational.org/about.html</ref>
 
== Наводи ==
 
{{наводи}}
== Референци ==
<references />
 
{{никулец}}