Разлика помеѓу преработките на „Интелигентна денс музика“

викификација, поправки, додаден/изменет шаблон
с (Kekev ја премести страницата Intelligent dance music на Интелигентна денс музика)
(викификација, поправки, додаден/изменет шаблон)
{{викификација}}
{{Инфокутија Музички жанр
|име = Интелигентна денс музика
|боја = black
|боја-позадина = grey
|стилско потекло = [http://en.wikipedia.org/wiki/Experimental_music [Eкспериментална Mузикамузика]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Ambient_music[Амбиентална музика|Амбиент]], [[Техно музика|Техно]], [http://en.wikipedia.org/wiki/House_music[Хаус музика|Хаус]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_music Индустриал[Индустријал]], [[Хип-хоп]], [[Drum and bass|Драм енд бејс]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Avant-garde_music[Авангард музика|Авангард]]
|културно потекло = Почетокот на 1990-тите, [[Обединето Кралство]] и [[Јапонија]]
|инструменти = [http://en.wikipedia.org/wiki/Synthesizer [Синтисајзер]], [[Пеење|вокал]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Drum_machine [ритам машина]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Music_sequencer [секвенцер]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Sampler_(musical_instrument) [семплер]], [http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_keyboard [електронска клавијатура]], [[Личен сметач|компјутер]]
|популарен = Значителен интерес во Обединетото Кралство во 90-тите години со музичари како [http://en.wikipedia.org/wiki/Aphex_Twin Афекс Твин], [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Orb Д’Орб] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Autechre Отекр] кои се здобијаздобиле со светски успех. Оттогаш тие се култ.
|произлезени =
|поджанрови-листа =
|поджанрови = [http://en.wikipedia.org/wiki/Ambient_house[Амбиентален хаус|Амбиент Хаус]] - [http://en.wikipedia.org/wiki/Glitch_[Глич (musicмузика) |Глич]]
|претопени жанрови = [http://en.wikipedia.org/wiki/Breakcore Брејкор] - [http://en.wikipedia.org/wiki/Microhouse Микрохаус] - [http://en.wikipedia.org/wiki/Folktronica Фолктроника] |regional_scenes= |
|regional_scenes= |
|регионални сцени =
|други_теми = [[Електроника]]
}}
'''Интелигентна денс музика''' (општопозната како Ај-Ди-Ем ('''IDM''')) е вид на [[електронска музика]] која се појавува во раните 1990-ти години. Првобитно жанрот беше под влијание на иновации од андерграунд [http://en.wikipedia.org/wiki/Dance_music денс музиката] во [[Обединето Кралство|Обединетото Кралcтво]], како [http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit_Techno Детроид Техно] и разни форми на [http://en.wikipedia.org/wiki/Breakbeat брејкбит]. Од стилска гледна точка Ај-Ди-Ем не се придржува строго до специфични музички форми на електронска музика, но попрво се стреми кон индивидуално експериментирање. Во 1990 година низата на пост-техно стилови во подем беа разновидно опишани како: ''арт техно'', ''амбиент техно'', ''[[Техно музика|интелигентно техно]]'', и ''[[електроника]]''. Во денешно време музичката индустрија во [[САД]] го користи терминот како сепопфатен поим за да се опише [http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_dance_music електронската денс музика] и нејзините многубројни поджанрови.
 
 
Интелигентна денс музика (општопозната како Ај-Ди-Ем ('''IDM''')) е вид на [[електронска музика]] која се појавува во раните 1990-ти години. Првобитно жанрот беше под влијание на иновации од андерграунд [http://en.wikipedia.org/wiki/Dance_music денс музиката] во [[Обединето Кралство|Обединетото Кралcтво]], како [http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit_Techno Детроид Техно] и разни форми на [http://en.wikipedia.org/wiki/Breakbeat брејкбит]. Од стилска гледна точка Ај-Ди-Ем не се придржува строго до специфични музички форми на електронска музика, но попрво се стреми кон индивидуално експериментирање. Во 1990 година низата на пост-техно стилови во подем беа разновидно опишани како: ''арт техно'', ''амбиент техно'', ''[[Техно музика|интелигентно техно]]'', и ''[[електроника]]''. Во денешно време музичката индустрија во [[САД]] го користи терминот како сепопфатен поим за да се опише [http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_dance_music електронската денс музика] и нејзините многубројни поджанрови.
 
Се смета дека поимот ''Ај-Ди-Ем'' потекнува од САД од 1993 година, со формирање на ''Ај-Ди-Ем Листата'', [http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_mailing_list електронска листа на мејлови], првобитно создадена за дискусија околу музиката на голем број значајни англиски артисти, особено оние кои се појавуваат на компилацијата издадена од [http://en.wikipedia.org/wiki/Warp_(record_label) Ворп Рекордс] во 1992 година именувана ''[http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_Intelligence_(compilation_album) Artificial Intelligence]''.
Употребата на терминот "интелигентна денс музика" ја критикуваа електронски музичари како [http://en.wikipedia.org/wiki/Aphex_Twin Афекс Твин] бидејќи делува претенциозно кон другите жанрови. [http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Paradinas Мајк Парадинас] ја дефинираше како карактеристична за САД.
 
== Историја ==
 
Во текот на доцните 1980-ти години, голем број на електронски музичари етаблирани во Обединетото Кралство се инспираат од андерграунд денс музиката во периодот и почнуваат да ги истражуваат експерименталните форми на електронска денс музика. Во раните 1990-ти години, музиката од тој тип се афирмираше со изданија за различни издавачки куќи меѓу кои: Ворп Рекордс (1989), [http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Dog_Productions Блек Дог Продакшнс] (1989), [http://en.wikipedia.org/wiki/R%26S_Records Ар & Ес Рекордс]] (1989), издавачката куќа на [http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Craig Карл Крег] - Планет И, [http://en.wikipedia.org/wiki/Rising_High_Records Рајзинг Хај Рекордс] (1991), [http://en.wikipedia.org/wiki/Rephlex_Records Рефлекс Рекордс] на Ричард Д. Џејмс (1991), Аплајд Ритмик Технолоџи на [http://en.wikipedia.org/wiki/Kirk_Degiorgio Кирк Деџорџо] (1991), Ево Лут Музик (1991), [http://en.wikipedia.org/wiki/General_Production_Recordings Џенерал Продакшн Рекордингс] (1989), [http://en.wikipedia.org/wiki/Soma_Quality_Recordings Сома Куолити Рекордингс] (1991), [http://en.wikipedia.org/wiki/Peacefrog_Records Писфрог рекордс (1991)], и Метаморфик Рекордингс (1992).
До 1992, Ворп Рекордс го користеа описот ''електронско слушање на музика'', за да го промовират музичкиот производ на музичарите под нивна закрила, но за брзо време истото беше заменето со [[Techno#Intelligent techno|интелигентно техно]]. Истиот период (1992-93) се употребуваа други имиња како : ''армчер техно'', ''амбиент техно'' и ''[[електроника]]'', но сето тоа беше обид да се окарактеризира новиот бран на електронска денс музика, чии слушатели претпочитаат да ''останат дома и да уживаат во музиката''. Косопственикот на Ворп, Стив Бекет изјави дека [[Електронска музика|електронската музика]], издадена за Ворп, во тој период има за целна група, публика која не посетува клубови, бидејќи слуша музика дома. Во 1993 се појавија голем број на нови издавачки куќи кои продуцираа изданија под влијание на ''интелигентно техно'', меѓу кои Њу Електроника, [http://en.wikipedia.org/wiki/Mille_Plateaux Мил Плато], 100% Пјур, и Ферокс Рекордс.
 
=== Artificial Intelligence ===
Во 1992, Ворп го издадоа првиот албум од серијата Artificial Intelligence, наречен [http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_Intelligence_(compilation_album) Artificial Intelligence]. Во поднасловот беше наведено "музика за електронско слушање од Ворп", a изданието беше колекција од композиции на музичари како: [http://en.wikipedia.org/wiki/Autechre Отекр], [http://en.wikipedia.org/wiki/B12_(band) B12], Блек дог, Афекс Твин и Орб под различни псевдоними. Со текот на времето, овие музичари, заедно со многу други ќе бидат главна тема на разговор во ''Листата на Интелигентна Денс Музика'', електронска листа на мејлови составена во август 1993.
 
=== Ај-Ди-Ем Листата ===
Во ноември 1991, терминот "интелигентно техно" се појави на [http://en.wikipedia.org/wiki/ Usenet] во врска со ''[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Snow The Snow EP]'' на [http://en.wikipedia.org/wiki/Coil_(band) Коил]. Во друга прилика терминот се појави на Usenet во април 1993, а се однесуваше на албумот ''Bytes'' од Блек Дог. Терминот не наиде на поширока јавна употреба на Интернет до август 1993, кога Алан Пери го најави формирањето на нова листа на мејлови за дискусија за "интелигентната" денс музика, насловена: ''Листата на Интелигентна Денс Музика'' или скратено ''Ај-Ди-Ем Листа'' .
 
Од почетокот на 2011 година листата на мејлови е сеуште активна.
 
=== Artificial intelligence Vol.2 ===
Втората [http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_Intelligence_II Artificial intelligence] компилација на Ворп е издадена во 1994 година. Албумот содржи делови од разговорите на листата на мејлови, претставени во [http://en.wikipedia.org/wiki/Typography типографски] цртежи на [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Designers_Republic Дизајнерс Републик]. Текстот на обвивката од албумот на [http://en.wikipedia.org/wiki/David_Toop Дејвид Туп] го потврди мноштвото на музички и културни влијанија на жанрот, кои укажуваат дека никој не треба да се смета за побитен од кој било друг.
 
 
===Ај-Ди-Ем во светот===
Во средината на 90-тите години, Северно Американската публика го прифаќа Ај-Ди-Ем, така што голем број на издавачки куќи се формираат, од кои: Дроп Бит, Изофлакс, Сакшн, Скематик и Ситракс. Во [[Мајами]], Флорида издавачките куќи Скематик, Еј-Ај Рекордс, [http://en.wikipedia.org/wiki/Merck_Records Мерк Рекордс], Нофи Рекордс и Д’ Бета Будега Коалишн издаваат музика од : Фонесија, Дино Фелипе, [http://en.wikipedia.org/wiki/Machinedrum Машиндрам] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Proem_(musician) Проем]. Друга сцена во подем [[Чикаго]]/[[Милвоки (Висконсин)]], со издавачките куќи: Адикт, Чоклет Индустрис, [http://en.wikipedia.org/wiki/Hefty_Records Хефти] и Зод кои поддржуваат музичари како Дормаус, [http://en.wikipedia.org/wiki/TRS-80_(group) Трс-80], и Емоушнал Џоистик. Издавачката куќа [http://en.wikipedia.org/wiki/Tigerbeat_6 Тaјгербит 6] од [[Сан Франциско]] ја издава музиката на Ај-Ди-Ем изведувачите: [http://en.wikipedia.org/wiki/Cex Цекс], [http://en.wikipedia.org/wiki/Kid_606 Кид 606] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Blechdom Кевин Блечдом]. Современи Ај-Ди-Ем музичари се: [http://en.wikipedia.org/wiki/Team_Doyobi Тим Дојоби], Квим, [http://en.wikipedia.org/wiki/Himuro_Yoshiteru Химуро Јошитеру], [http://en.wikipedia.org/wiki/Kettel Кетел], [http://en.wikipedia.org/wiki/Ochre_(musician) Окр], [http://en.wikipedia.org/wiki/Marumari Марумари], [http://en.wikipedia.org/wiki/Benn_Jordan Бен Џордан], Проем, [http://en.wikipedia.org/wiki/Lackluster Лакластер], [http://en.wikipedia.org/wiki/Arovane Аровен],[http://en.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Schnauss Улрих Шнаус], [http://en.wikipedia.org/wiki/Wisp_(musician) Висп] и Зогот.<ref name="igloo magazine: Is IDM Dead">[http://www.igloomag.com/doc.php?task=view&id=1638&category=features igloo magazine: Is IDM Dead?]</ref>
 
 
== Критика на терминот ==
Британските електронски и [[техно]] музичари меѓу кои Афекс Твин, Сајлоб и Мајк Парадинас го критикуваа терминот Ај-Ди-Ем. Парадинас изјави дека терминот Ај-Ди-Ем се употребува само во Америка.
''Олмјузик Гајд'' го опиша поимот Ај-Ди-Ем како: <blockquote>Надуен термин кој има тенденција да направи разлика помеѓу електронската музика од 90-тите и подоцна, која е еднакво пријатна за подиум колку и за во дневна соба. Со текот на времето Ај-Ди-Ем се здоби со доста негативен публицитет помеѓу публиката, вклучувајќи ја и легијата на музички продуценти и фанови чие отфрлање од заедницата го предизвика прашањето дали тие всушност создаваат глупава музика. </blockquote>Афекс Твин коментираше за етикетата "интелигентна денс музика" на интервју во септември 1997:
Кид 606 изјави,<blockquote>Го мразам името Ај-Ди-Ем и неговите елитни шампиони. Ја прави музиката да звучи многу повеќе отколку што навистина е. Тоа е етикета измислена од [[Односи со јавноста|Пи-Ар]] компании кои бараат популарни слогани. Ја сакам музиката, но не ми се допаѓа кога луѓето и лепат етикети.<ref>[http://www.mpiii.com/UpDownload-index-req-viewdownloaddetails-lid-1853.html Kid606 Ultrahang festival]</ref></blockquote>
 
Крис Џефс или [http://en.wikipedia.org/wiki/Cylob Сајлоб] додаде, "Исто„Исто така, секој кој го употребува терминот Ај-Ди-Ем во мојата музика заслужува да биде застрелан."
 
 
Тадеус Херман од [http://en.wikipedia.org/wiki/City_Centre_Offices Сити Сентр Офисес] објави: <blockquote>Во денешно време не ми се допаѓа како звучи терминот. Секојпат кога некој го спомнува или го користи за да ја опише својата музика, веднаш станувам скептичен и очекувам досадни и просечни песни.<ref name="igloo magazine: Is IDM Dead"/></blockquote>
* [[:Category:Ambient techno albums]]
 
== Наводи ==
{{Reflistнаводи|2}}
 
== Библиографија ==
*Reynolds, S., ''Energy Flash: a Journey Through Rave Music and Dance Culture'', Pan Macmillan, 1998 [also published in abridged form as ''Generation Ecstasy: Into the World of Techno and Rave Culture'', Routledge, New York 1999] (ISBN 978-0-330-35056-3).
 
== Користена литература ==
*[http://music.hyperreal.org/lists/idm/ The Intelligent Dance Music Mailing List] - list info
* [http://web.archive.org/web/20080624201354/http://elists.resynthesize.com/idm/ Archive of posts to The IDM Mailing List (1993–2008)]
* [http://www.facebook.com/pages/IDM-Intelligent-Dance-Music/165853720184205 IDM Playlist on Facebook]
 
[[Категорија:Експериментални музички жанрови]]
{{Industrial_music-footer}}
{{Experimental music genres}}
 
{{DEFAULTSORT:Intelligent Dance Music}}
[[Category:Electronica]]
[[Category:Experimental music genres]]
 
[[br:IDM]]
2.148

уредувања