Разлика помеѓу преработките на „Топка (геометрија)“

нема опис на уредувањето
(нова статија)
 
 
Топката е тркалезен, обично округол и понекогаш јајчест предмет со различни намени. Се користи во игри со топка, каде центар на внимание во играта е топката, која што ја удираат или фрлаат играчите. Во контекст на спортот топката, за топка не треба да се однесува некој округол предмет, како што е случај во американскиот фудбал.Топката исто така може да се користи и за поедноставни активности, како што се подавање на топката, играње со џамлии и жонглирање. Топките што се направени од цврсти материјали се користат во инженерството за да се направат триења во лежиштата, познати како лагери. Оружјата со барут користат камен или метал како проектили.
 
Иако многу видови на топки денес се направени од гума, овој вид не бил познат надвор од Америка се до завршувањето на патувањата на Колумбо. Шпанците беа првите Европејци кои виделе гумени топки ( цврсти и ненадуени) кои ги користеле во средноамеричката игра со топка.Пред Колумбо топките се користеле во различни спортови и во други делови од светот, и биле направени од други материјали како што се животинскиот мочен меур или кожата, полнети со различни материјали.
Како топки,тие се најпознатите округли предмети на луѓето, а зборот топка се користи за да се опише нешто округло или нешто што наликува на округол предмет.
 
'''Етимологија'''
'''
Етимологија'''
 
Првиот познат збор на англиски што се употребил за топка во смисла на топчесто тело со кое што се игра било во 1205година во Laȝamon's Brut, or Chronicle of Britain или во фразата "Summe heo driuen balles wide ȝeond Þa feldes." Зборот потекнува од средновековниот англиски ( моделиран како ball-e, -es, )
 
 
'''Руски кожни топки''' (руски: мячи), 12-ти и 13 век.
Топката, како една суштинска карактеристика во многу форми на игра кои бараат физички напор, мора да потекнуваат од најраните времиња. Некои форми на игри со топки се најдени напишани на египетските споменици, и до ден денес ги играат Абориџините. Во Хомер, Наусикаја играше со топка со нејзините слугинки кога Одисеј првпат ја здогледа во земјата на Киконците (VI. 100). И Халиос и Ладамас пред Алкиној играле игра со топка, проследено со танцување, (VIII. 370). Евреите немаат спомнато за топката во своите текстови.
 
 
 
'''Старите Римјани'''
'''
Старите Римјани'''
Меѓу Римјаните, топките се гледале како додатоци за бањата, приврзани за возраста и здравјето на капачите, и било издвоено посебно место за нив во бањите (терми). Има три вида на големина на топката, Пила или мала топка, што се користи за подавање, Паганица- тешка топка полнета со пердуви и Фолис, кожна топка полна со воздух која е најголема од трите. Топките се подаваат од човек на човек, кои носат еден вид на ракавица на раката. Има игра позната како триаголник,која се игра со три играчи кои стојат во форма на триаголник, и се игра со фолис, а исто така позната е како harpastum, која подразбира турканици меѓу неколку играчи на противничката екупа. Овие игри ни се познати преку Римјаните, иако имињата на игрите се грчки.
 
'''
'''Модерни игри со топка'''
 
Различните современи игри со топка или со повеке топки кои имаат различни правила се познати под различни имиња, како што се поло, крикет, фудбал итн.
3

уредувања