Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

нема опис на уредувањето
'''[[Пиринска Македонија]]''' од секогаш била дел на етногеографската област [[Македонија (регион)|Македонија]] и како таква дала многу македонски борци и херои меѓу кои најпознат е пиринскиот цар [[Јане Сандански]] (близок соработник на [[Гоце Делчев]] и најголем противник и борец против врховизмот и големобугаризмот), друг познат македонски борец и деец од [[Пирин]]ско е поетот и револуционер [[Никола Вапцаров]]. На подрачјето на [[Пиринска Македонија]] е дигнато познатото [[Македонско востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]], а исто така е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]].
 
==Појава на именувањето и терминот Пиринска Македонија==
 
Употребата на термиот Пиринска Македонија за прв пат се среќава кај [[Димитар Влахов]], поточно во неговата статија „Македонските славјани против Гитлер“, објавена во списанието „Славјане“ во [[Москва]] на [[4 септември]] [[1942]] година.
 
== Македонско (Кресненско) востание ==
== Извори ==
{{reflist|2}}
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==