Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

=== Припојување на Пиринска Македонија кон Вардарска Македонија ===
 
[[Георги Димитров]], водачот на [[Отчествен фронт|Отечествениот фронт]] и првиот пртеседател на НР [[Бугарија]] кој по мајчина страна имал македонско потекло од околината на [[Разлог]], е единствениот бугарски [[државник]] кој не само што ги признал постоењето на македонскиот народ како посебен словенски народ, [[македонски јазик|македонскиот јазик]] како посебен [[словенски јазик]], македонската историја и [[Република Македонија]] (тогаш [[Социјалистичка Република Македонија|Народна Република Македонија]]) како национална држава на Македонците[[Македонци]]те, туку и се залагал за целосно обединување на [[Македонија]] во рамките на [[Балканска Федерација]].{{факт}}
 
Георги Димитров во своето писмо од [[1934]] година до [[МНС]] од [[Детроит]] вели{{факт}}: