Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

нема опис на уредувањето
{{внимание}}
 
[[Пиринска Македонија]] од секогаш била дел на етногеографската област [[Македонија (регион)|Македонија]] и како таква дала многу македонски борци и херои меѓу кои најпознат е пиринскиот цар [[Јане Сандански]] (близок соработник на [[Гоце Делчев]] и најголем противник и борец против врховизмот и големобугаризмот{{факт}}) друг познат Македонски борец и деец од [[Пирин]] е [[Никола Вапцаров]]{{факт}}. На подрачјето на [[Пирин]] е дигнато познатото [[Македонско Востаниевостание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]],а исто е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]].
 
== Кресненско востание ==