Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

нема опис на уредувањето
{{внимание}}
 
[[Пиринска Македонија]] од секогаш била дел на етногеографската област [[Македонија{{факт}} (регион)|Македонија]] и како таква дала многу македонски борци и херои меѓу кои најпознат е пиринскиот цар [[Јане Сандански]] (близок соработник на [[Гоце Делчев]] и најголем противник и борец против врховизмот и големобугаризмот{{факт}}) друг познат Македонски борец и деец од [[Пирин]] е [[Никола Вапцаров]]{{факт}}. На подрачјето на [[Пирин]] е дигнато познатото [[КресненскоМакедонско Востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]],а исто е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]].
 
== Кресненско востание ==
 
''Види [[КресненскоМакедонско востание]]''
 
Во селото [[Кресна]] на 17 октомври [[1878]] година е подигнато Кресненското востание на македонскиот народ{{факт}} против османлиската власт. Востанието во тоа време било наречено Македонско Востание{{факт}}, но подоцна во историската наука оригиналното име било променето во [[Кресненско востание]] според местото на одржување на востанието.{{факт}} Главни раководители на востанието биле македонскиот револуционер{{факт}} [[Димитар Поп-Георгиев Беровски]] и војводата [[Стојан Карастоилов]].