Разлика помеѓу преработките на „Црква „Св. Пантелејмон“ - Горно Нерези“

с
нема опис на уредувањето
с
[[Податотека:Lamentation icon Nerezi MK.jpg|мини|десно|250п|Оплакување Христово]]
 
== Предвесништво на ренесансата ==
Композицијата Оплакување„Оплакување ХристовоХристово“ е позната тема која се сретнува речиси во сите цркви насликани пред и после живописувањето на нерешката црква. Но Оплакувањето во Нерези од сите нив се разликува, не толку по иконографските посебности, колку по извесни елементи што се покажуваат како достоинство на непознатиот зограф од Нерези. Во прв ред тоа е нагласеното истакнување на внатрешните чувства на прикажаните личности. Св. Богородица е насликана како мајка која плаче над својот мртов син. Нејзиното лице покажува болен израз на длабока болка., Нејзиниота погледпогледот е вперен во лицето на мртвиот син кого што го држи во драматична прегратка.
Богородица во оваа композиција не е онаа позната мајка од постариот живопис, која со крајно воздржани гестови, со лесно наведната глава, или само со малку крената рака ги искажува внатрешните чувства. Меѓутоа нерешката Св. Богородица плаче, нејзината болка ги раскинува срцата. Ѓотовата Св. Богородица е претставена како млада силна жена со малку натажено лице.
Споредувањето на сликарството на нерешките мајстори со [[Ѓото]], само по себе наметнува едно прашање на ренесансните елементи во оваа сликарство.
 
Оваа композиција во Нерези се смета за предвесник на [[ренесанса]]та во Италија и дека всушност ги има сите потребни елементи што ја карактеризираат и [[Џото]]вата Св. Богородица, која е претставена како млада силна жена со малку натажено лице. Ова значи дека преобразбата во ликовниот израз својствена за него и раноренесансните дејци во Италија е всушност започната во Македонија, 150 години претходно.
Ликовите и композициите изведени со рацете на нерешките мајстори, претставуваат единствена галерија на врвните достигања на уметноста од времето на Комнените кои пристигнале до нас.
 
Споредувањето на сликарството на нерешките мајстори со [[Ѓото]]Џото, само по себе наметнува едно прашање на ренесансните елементи во оваа сликарство.
{{Commons|Category:St. Panteleimon's Church, Nerezi|Црква „Св. Пантелејмон“}}
 
{{Commons|Category:Paintings in St. Panteleimon's Church, Nerezi|Икони во црквата „Св. Пантелејмон“}}
Ликовите и композициите изведени со рацете на нерешките мајстори, претставуваат единствена галерија на врвните достигањадостигањнувања на уметноста од времето на Комнените кои пристигнале до нас.
 
== Поврзано ==
[[Горно Нерези]]
Свети Пантелејмон
{{Commons|[[:commons:Category:Paintings in St. Panteleimon's Church, Nerezi|ЦркваИкони во црквата „Св. Пантелејмон“}}]]
 
{{рв|St. Panteleimon's Church, Nerezi}}
{{Commons|[[:commons:Category:Paintings in St. Panteleimon's Church, Nerezi|Икони во црквата „Св. Пантелејмон“}}]]
 
{{coord|41|58|37.2|N|21|22|26.4|E|type:landmark_region:MK|display=title}}
 
[[Категорија:Цркви во Македонија|Пантелејмон]]