Разлика помеѓу преработките на „Доменски именски систем“

с
нема опис на уредувањето
с
с
*Невозможноста да се одржи конзистентноста на HOSTS.TXT датотеката.<ref>Presentation by Joe Abley (April 2004). "Introduction to the DNS system". </ref>
 
Проблемот со лошата скалабилност[[размерливост]] на оваа структура ARPANET се обидува да го реши со создавање на хиерархиски простор на имиња.
 
Во 1984 година Пол Мокапетрис (Paul Mockapetris) од Институтот за информатички науки USC дизајнирал архитектура за новиот систем. Тој ги издал RFC 882 и RFC 883 со кои бил опишан доменскиот именски систем (DNS), во ноември 1987 година биле заменети со RFC 1034 и RFC 1035. Подоцнежните RFC опишуваат различни аспекти на доменскиот именски систем како: потенцијалните безбедносни проблеми на DNS, проблемите околу имплементацијата, административни пропусти, механизми за динамичко ажурирање и за обезбедување на податоци по зони.<ref>Paul Albitz, Cricket Liu (May 2006). "DNS and BIND, 5th Edition". O'Reilly. </ref>