Голема турска војна: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
{{Infobox military conflict
Големата турска војна била војна која се водела меѓу Османлиската Империја и европските сојузници обединети во т.н. Света лига. Оваа војна траела од 1683 до 1699 година, а како резултат на неа биле ослободени голем дел од Централна Европа од Османлиите.
|conflict = Great Turkish War
|image = [[File:Juliusz Kossak Sobieski pod Wiedniem.jpeg|300px]]
|caption = ''Sobieski at Vienna'' by [[Juliusz Kossak]]
|partof = the [[Ottoman–Habsburg wars]], [[Polish–Ottoman Wars]], [[Ottoman–Venetian Wars]] and [[History of the Russo-Turkish wars|Russo-Turkish Wars]].
|date = 1683–1699
|place = [[Austria]], [[Hungary]], [[Serbia]], [[Croatia]], [[Greece]] and [[Ukraine]] (including [[Crimea]])
|result = Decisive<ref>Christian S. Anderson, ''What Every Christian Should Know about Islam'', Xulon Press, 2008, ISBN 978-1-60647-442-6, [http://books.google.com/books?id=jIbUwJvQ0soC&pg=PA63 p. 64.]</ref> [[Holy League (1684)|Holy League]] victory<br>[[Treaty of Karlowitz]]
|territory = Austria wins lands in Hungary and the Balkans, Poland wins control over parts of Ukraine, Russia captures [[Azov]], Venice captures the [[Morea]]
|
|combatant1 = {{plainlist}}
* {{flag|Holy Roman Empire}}
* {{flagicon|Russia}} [[Tsardom of Russia]]
* [[File:Flag of the Cossack Hetmanat.svg|22x20px|alt=|link=]] [[Cossack Hetmanate]]
* [[File:Union Sachsen-Polen-Litauen.png|22x20px|alt=|link=]] [[Polish–Lithuanian Commonwealth|Poland–Lithuania]]
* {{flag|Republic of Venice}}
* [[File:Flag of the Habsburg Monarchy.svg|23px]] [[Kingdom of Hungary (1538–1867)|Habsburg Hungary]]
* {{flagicon|Kingdom of Croatia (Habsburg)}} [[Kingdom of Croatia (Habsburg)|Kingdom of Croatia]]
* {{flag|Spain|1506|name=Spanish Empire}}
* {{flagicon image|Roman (Orthodox Christian) Merchant Flag 1453-1793.svg}} [[Serbs|Serbian]] rebels
* {{flagicon image|Latin (usually Albanian) Merchant Flag 1453-1793.svg}} [[Albanians|Albanian]] rebels
* {{flagicon image|Flag of Ottoman Greece.svg}} [[Greeks|Greek]] rebels
* {{flagicon image|Roman (Orthodox Christian) Merchant Flag 1453-1793.svg}} [[Bulgarians|Bulgarian]] rebels
|combatant2 = {{plainlist}}
* {{flag|Ottoman Empire|1453}}
* [[File:Gerae-tamga.svg|23px]] [[Crimean Khanate]]
}}
'''Големата турска војна''' била војна која се водела меѓу Османлиската Империја и европските сојузници обединети во т.н. Света лига. Оваа војна траела од 1683 до 1699 година, а како резултат на неа биле ослободени голем дел од Централна Европа од Османлиите.
 
== Позадина ==