Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Преведување“

с
нема опис на уредувањето
(дополнување)
с
Американската револуционерна во[http://Американската%20револуционерна%20војна Американската револуционерна војна]
{{портална навигација}}
{{страница за помош|ПО:ПРЕВОД}}
 
Американската револуционерна војна
'''Википедија има над 280 јазични изданија''', а '''многу од нив имаат готови и квалитетни енциклопедиски содржини'''. Еден од најчестите начини на кој Википедија на македонски јазик се збогатува со содржини е со превод на готовите содржини од другите јазични проекти. Дали сакате да покриете некоја енциклопедиска содржина на македонски, а притоа имате добро познавање од англискиот, германскиот, францускиот, рускиот, српскиот, хрватскиот, албанскиот или други јазици? Тогаш, '''слободно можете да преведете статија од некое од овие јазични изданија!'''
 
За почеток, не грижете се, <u>преведувањето на статија од друг јазичен проект е ''технички лесно''</u>. [[File:Face-wink.svg|25px|врска=]]
 
Во начинот на извршување на преводот многу нови уредувачи прават одредени ''чести, ненамерни грешки''. Во оваа страница за помош, чекор по чекор, преку пример ќе се запознаете со едноставниот процес на превод на една статија и ќе научите како да ги избегнете најчестите грешки.
 
Американската револуционерна војна започнала како војна помеѓу кралството на Велика Британија и тринаесетте обединети поранешни британски колонии на северноамериканскиот континент, а завршила како глобална војна помеѓу неколку европски големи сили. Војната била кулминација на политичката американска револуција и интелектуалното американско просветителство , при што колонистите го отфрлиле правото на Парламентот на Велика Британија да ги владее без застапеност. Во 1775 година , револуционерите ја превзеле контролата на секоја од тринаесетте колонијални влади, формирајќи алијанса наречена вториот континентален конгрес и формирале континентална армија. Претставки до кралот да интервенира со парламентот во нивно име резултирал во Конгресот со прогласиле предавници и државите кои биле во бунт следната година. Американците одговориле со официјално прогласување на нивната независност како нова нација , Соединетите Американски Држави , потврдувајќи суверенитет и отфрлање на било каква лојалност кон британската монархија. Во 1777 година континенталците ја заробиле британската армија , доведувајќи ја Франција да влезе во војната на страната на Американците во почетокот на 1778 година ,а вечерта на воена сила со Британија. Шпанија и Реопублика Холандија - француските сојузници- исто така отишле во војна со Велика Британија во текот на следните две години. Во текот на војната , Британците биле во можност да ја користат нивната поморска супериорност да ги фатат и окупираат крајбрежните градови , но контролата на областа (кадешто живееле 90% од населението) во голема мера успеале да ги избегнат со нивната релативно мала копнена војска. Вмешувањето на Франција се покажало пресудно со француската поморска победа во Чесапик доведујаќи до предавство на втората британска армија во Јорктаун во 1781 година. Во 1783 година , договорот од Париз ставил крај на војната и го признал суверенитетот на САД низ територијата на која се граничи денес Канада на север, Флорида на југ и реката Мисисипи на запад.
<span style="font-size: 16pt">'''1. Изберете ја темата на која ќе пишувате'''</span><br />
Вие имате целосна слобода да изберете за што ќе пишувате и колку ќе пишувате. На пример, можете да изберете да пишувате за статија што сметате дека е важна и треба да ја има (за идеи, видете [[Википедија:Потребни статии]]), статии на темите кои ве интересираат, ако сте ученик — нешто што моментално го изучувате, област за која имате стручни познавања и слично. Во овој пример, најдовме дека не постои статија за спортот бадминтон (страниците кои не се создадени се со црвена врска).
[[Податотека:Превод потребни статии.png|центар|800x400п|врска=]]
 
<span style="font-size: 16pt">'''2. Пребарајте — случајно да не постои таа статија овде под сличен наслов?'''</span><br />
Во горниот десен агол, преку лентата за пребарување, внесете го насловот на темата и видете да не е претходно напишана статијата која сакате да ја напишете, или пак дали случајно постои, но под друг наслов.
 
:'''Ако статијата веќе постои:''' можете да ја проширите и подобрите нејзината содржина, повторно преку превод.
[[Податотека:Превод пребарување мквики.png|центар|800x400п|врска=]]
 
<span style="font-size: 16pt">'''3. Отворете го прозорецот за создавање на страницата'''</span> <br />
...со тој наслов на македонската Википедија. Тоа можете да го направите со тоа што ќе го пребарате точниот наслов во лентата за пребарување, при што, ако страницата не постои, ќе ви се појави црвена врска која ќе води до неа (како на претходната илустрација);
*<small>Друг начин: во некоја статија или страница, ќе кликнете на црвена врска која води до страницата (како на најпрвата илустрација);</small>
*<small>Трет начин: можете и сами да си ја направите врската. Отворете го [http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%BA&action=edit Песочникот] (страницата за експериментирање), внесете врска до <nowiki>[[Насловот]]</nowiki>, кликнете Преглед, па кликнете на црвената врска што ќе ја направите.</small>
[[Податотека:Превод прозорец за уредување.png|центар|800x500п|врска=]]
 
<span style="font-size: 16pt">'''4. Во посебно јазиче, најдете ја соодветната статија на [[:en:|Википедија на англиски]] или на друг јазик'''</span><br />
...по ваш избор ([[:de:|германски]], [[:sr:|српски]], [[:sq:|албански]], [[:hr:|хрватски]], [[:tr:|турски]]...), во согласност со Вашите јазични познавања. За список на сите јазични проекти, видете [[Википедија:Список на Википедии]].
 
:На пример, ако сакате да напишете статија за ''бадминтон'' или за ''висок крвен притисок'', отидете на [[:en:|http://en.wikipedia.org]], пребарајте (search) ''badminton'' или ''high blood pressure'' и ќе ја најдете статијата.
[[Податотека:Превод бадминтон пребарување енвики.png|центар|800x400п|врска=]]
 
<span style="font-size: 16pt">'''5. Отворете го вики-кодот на статијата на друг јазик'''</span><br />
Откако ја пронајдовте статијата, кликнете на јазичето за уредување „Edit“ (ако случајно е заклучена страницата за уредување, како во овој пример, кликнете на „View source“) што се наоѓа веднаш до јазичето за читање „Read“. Како што е прикажано на сликата, овие јазичиња се наоѓаат над насловот на страницата.
[[Податотека:Превод јазиче за кодот.png|центар|800x400п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''6. Запознајте се со вики-кодот на статијата и што тој создава'''</span> <br />
Статиите имаат одредени, често присутни елементи кои обично се во ист редослед кај многу статии. Видете го примеров и запознајте со посебните делови од вики-кодот кои ја составуваат статијата, како и нивниот редослед:
[[Податотека:Превод состав на статија.png|центар|800x3345п|врска=]]
 
<span style="font-size: 16pt">'''7. Копирајте го кодот на ''инфокутијата'' (ако ја има) и ''воведниот пасус'' во прозорецот за создавање на страницата (на mk.wiki)'''</span> <br />
Забелешка: Воведниот пасус е текстот кој обично се наоѓа под инфокутијата, па сè до првиот пасус, обележан како <tt><nowiki>==Наслов==</nowiki></tt>.<br />
 
[[Податотека:Превод копирана инфокутија и вовед.png|центар|800x400п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''8. Преведете ја инфокутијата и воведниот пасус'''</span><br />
Сега, Ве молиме, обрнете внимание на тоа ''кој дел од кодот ''треба да се преведе'', а кој дел треба ''да се остави неизменет'':<br />
[[Податотека:Превод инфокутија.png|центар|800x828п|врска=]]
[[Податотека:Превод викиформатирање.png|центар|800x679п|врска=]]
[[Податотека:Превод поднаслови наводи.png|центар|800x600п|врска=]]
[[Податотека:Превод слики.png|центар|750x400п|врска=]]
 
<span style="font-size: 16pt">'''9. Додадете го пасусот ''Поврзано'' (ако во статијата има пасус ''See also'')'''</span><br />
[[Податотека:Превод поврзано.png|центар|800x137п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''10. Додадете го пасусот ''Наводи'' (ако во статијата има наводи и пасус ''References'')'''</span><br />
[[Податотека:Превод наводи.png|центар|800x150п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''11. Додадете го пасусот ''Надворешни врски'' (ако во статијата има пасус ''External links'')'''</span><br />
[[Податотека:Превод надворешни врски.png|центар|800x400п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''12. Додадете ги категориите'''</span><br />
[[Податотека:Превод категории.png|центар|800x150п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''13. Копирајте ги интервики-врските (неизменети)'''</span><br />
[[Податотека:Превод интервики.png|центар|800x329п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 16pt">'''14. Направете преглед'''</span><br />
Стиснете на копчето „Преглед“, кое се наоѓа под прозорецот за уредување. Вака ќе прегледате како ќе изгледа статијата пред да ја зачувате. Доколку забележите дека сте направиле некои грешки, можете да се вратите во прозорецот за уредување под прегледот и да ги поправите.<br />
[[Податотека:Превод преглед.png|центар|800x455п|врска=]]<br />
 
 
<span style="font-size: 16pt">'''15. Внесете опис и зачувајте ја страницата'''</span><br />
Откако ќе бидете задоволни од прегледот на статијата и ќе ги поправите евентуалните грешки, во полето за опис внесете „нова статија“, а потоа стиснете на копчето „Зачувај“.
[[Податотека:Превод опис и зачувај.png|центар|800x450п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 14pt">[[File:Face-smile.svg|30п|врска=]] '''Честито! Штотуку создадовте една мала статија (никулец) со еден воведен пасус!'''</span><br />
Статијата може да постои во ваква форма, меѓутоа, сега можете да ја проширите и со останатите делови:
 
<span style="font-size: 16pt">'''16. Преведете ги останатите пасуси од статијата'''</span><br />
Сега ја знаете основата на преведувањето и како треба да се преведува, па ако имате желба да ја преведете статијата до крај:
*кликнете на јазичето „'''Уреди'''“ на новосоздадената статија,
*'''копирајте го кодот на пасусот''' од статијата на англиски (или друг јазик) на соодветното место,
*'''преведете го''' (следејќи ги веќе наведените упатства),
*прегледајте ги измените (копче „'''Преглед'''“),
*'''додајте опис''' (на пример: ''додаден пасус: Историја'') и, на крај,
*зачувајте ги промените (копче „'''Зачувај'''“).
 
Вака направете и за сите преостанати делови од статијата.
 
<span style="font-size: 14pt">[[File:Face-sad.svg|30п|врска=]] '''Помош! Нешто не е како што е треба!'''</span><br />
[[Податотека:Превод проблеми.png|центар|800x956п|врска=]]<br />
 
<span style="font-size: 14pt">Останати страници</span><br />
*[[Википедија:Селска чешма]] — место за дискусии, прашања и одговори
*[[Википедија:Помошна табела]] — преглед на најважните вики-команди
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Превод на статија}}
[[Категорија:Википедија:Основни информации]]
[[Категорија:Википедија:Упатства]]
21

уредување