Разлика помеѓу преработките на „Ѓавато (Битолско)“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
с
 
* [[Трајан Белев-Гоце]] '''(Македонски првоборец од втората светска војна)'''.
Трајан е роден во село Ѓавато, во [[1903]] година. Трајан уште од рано детство бил принуден да работи за издржување на фамилијата. Кога имал 18 години, заминал на печалба во [[Франција]], а потоа и во [[САД]]. Трајан Белев бил редовен на сите митинзи каде се манифестирала солидарноста со [[Советскиот Сојуз]]. Трајан сакал илегално да замине за Советскиот Сојуз, меѓутоа бил откриен и како непожелен протеран од САД. Белев не само во Ѓавато туку и во соседните села агитирал против профашистичкиот режим на Стојадиновиќ. За време на окупацијата станал и секретар на Реонскиот комитет на Први реон, потоа и илегалец но во реонот секаде се чувствувало неговото присуство. Активноста на Трајан го истакнала до тоа да биде член на Оперативниот штаб на Втората Оперативна зона и комесар по снабдување. По формирањето на батаљонот „Мирче Ацев“, Белев ја имал должноста заменик комесар на батаљонот. Во една од многубројните акции Трајан Белев-Гоце загинал на [[8 Ноемвриноември]] [[1943]] година.
 
* [[Андоновски Митрев Михајло]] ''' ( Македонски борец – учесник од втората светска војна)'''.