Разлика помеѓу преработките на „Ѓавато (Битолско)“

с
 
1937 година, '''Саботирањето на изборите во село Ѓавато'''
На општинските избори во 1937 година, селската прогресивните сили и политичката активност на Тошо Даскало и Трајан Белев, ги отганизиралеорганизирале прогресивните селани од Ѓавато укажувајќи им дека власта сака да им наметне свој кандидат, така да една група на чело со Тошо Чаталов, Сотир Бубев, Томе Бендев и Тодор Чаталовски дошле на гласачкото место и ги искинале гласачките списоци. Набрзо, некои уште истата вечер, а некои другиот ден, врзани со синџири ги спровеле пеш до Битола. Истите биле условно казнети.
[[File:Selo Gjavato - Saveva mala.jpg|thumb|лево|село Ѓавато - Савева мала]]
1938 година, '''Формирање на набавно-продајна задруга во Ѓавато'''
Март 1940 година, '''Формирање на партиска келија во Ѓавато'''
Разгранетата дејност на МК на КПЈ-Битола се почувствувала и во село Ѓавато. Тука, членот на МК-Богоја Фотев од село Бистрица формирал партиска келија во Ѓавато, од три члена:
Тодор Ангелевски (Тошо Даскало)- секретар и членовите Трајан Белев- работник и Илија Јанкуловски- учител во Ѓавато. Набрзо партиската келија знатно се проширила. воВо месец август партиска келија во Ѓавато сега броела единаесет членови. Тоа биле:
Трајан Белев- секретар
Тодор Ангелевски (Тошо Даскало)
 
[[File:Zemjodelec selo Gjavato.JPG|thumb|Земјоделец - фармер село Ѓавато]]
 
== Економија ==
Во селото најзастапено е [[Градинарство]], мал дел [[Овоштарство]], и [[Сточарство]], мини фарми за млекопроизводство. како и [[Живинарство]] Интересно е да се напомене дека посебно во текот на пролетните, летните и есенските месеци добрите климатски услови во село Ѓавато овозможуваат развој на Пчеларството и [[Билкарство]] односно собирањето на лековити билки,чаеви,шумски и други споредни производи.