Разлика помеѓу преработките на „Исмаил Кадаре“

Библиографија
с
(Библиографија)
 
Неговите дела се преведени на 50 светски јазици. Член е на [[француска]]та [[академија]], како и на уште неколку други значајни светски институции и асоцијации. Досега има објавено десетина книги [[поезија]], [[расказ]]и и [[роман]]и и [[есеи]], од кои најпознато дело му е романот „''[[Генералот на мртвата војска]]''“. Денес живее во [[Париз]].
 
== Библиографија ==
* ''[[Генералот на мртвата војска]]'' (1963)
* ''Тврдина'' (1970)
* ''Хроника во каменоломот'''(1971)
* ''Големата зима'' (1977)
* ''Скршениот април'' (1978)
* ''Трострелниот мост'' (1978)
* ''Палата од соништата'' (1981)
* ''Случајот на Х.'' (1981)
* ''Албанска пролет'' (1991)
* ''Пирамида'' (1995)
* ''Три елегии за Косово'' (1998)
* ''Ќерката на Агамемнон'' (2003)
 
== Наводи ==