Разлика помеѓу преработките на „C (програмски јазик)“

клучни зборови: сменето форматирање и додадени уште неколку
с (r2.7.1) (Робот: Менува bs:C (programski jezik))
(клучни зборови: сменето форматирање и додадени уште неколку)
Во однос на големината, Ц е екстремно мал програмски јазик. Бројот на клучни зборови (keyword) во Ц изнесува 32 (28 според првичниот незваничен стандард од книгата на Ричи и Кернихам и дополнителни 4 кои се внесени во ANSI стандардот за Ц). За разлика од Ц, IBM-овиот Basic, кој се смета за едноставен програмски јазик има 159 клучни зборови.
 
Клучни зборови во Ц според стандардот ANSI се:
Клучни зборови во Ц според стандардот ANSI се: '''auto, break, case, char, const, continue, default, do, double, else, enum, extern, float, for, goto, if, int, long, register, return, short, signed, sizeof, static, struct, switch, typedef, union, unsigned, void, volatile, while ...''' Програмскиот јазик Ц е '''case sensitive''' односно тој прави разлика помеѓу малите и големите букви. '''While''' не е исто што и '''while'''.
 
{{col-begin}}
{{col-break|width=20%}}
:<code>auto</code>
:<code>break</code>
:<code>case</code>
:<code>char</code>
:<code>const</code>
:<code>continue</code>
:<code>default</code>
:<code>do</code>
{{col-break|width=20%}}
:<code>double</code>
:<code>else</code>
:<code>enum</code>
:<code>extern</code>
:<code>float</code>
:<code>for</code>
:<code>goto</code>
:<code>if</code>
{{col-break|width=20%}}
:<code>int</code>
:<code>long</code>
:<code>register</code>
:<code>return</code>
:<code>short</code>
:<code>signed</code>
:<code>sizeof</code>
:<code>static</code>
{{col-break}}
:<code>struct</code>
:<code>switch</code>
:<code>typedef</code>
:<code>union</code>
:<code>unsigned</code>
:<code>void</code>
:<code>volatile</code>
:<code>while</code>
{{col-end}}
Клучни зборови во Ц според стандардот ANSI се: '''auto, break, case, char, const, continue, default, do, double, else, enum, extern, float, for, goto, if, int, long, register, return, short, signed, sizeof, static, struct, switch, typedef, union, unsigned, void, volatile, while ...''' Програмскиот јазик Ц е '''case sensitive''' односно тој прави разлика помеѓу малите и големите букви. '''While''' не е исто што и '''while'''.
 
И во двете верзии може да се забележи дека Ц ги содржи само основните наредби и дека нема вградени влезно-излезни (I/O) наредби <ref>Like many other programming languages, C programs read in (input) or write out (output) characters: [http://pages.cs.wisc.edu/~markhill/cs354/Fall2008/notes/C.io.html C I/O функции]</ref> и наредби за ракување со низи знакови. Философијата на Ц е таква што сите посложени наредби се реализираат со помош на основните наредби и како функции (fuction) се чуваат во таканаречените библиотеки на функции (function library). Со секој преведувач на Ц (C compiler) се испорачуваат и повеќе библиотеки на разни видови функции.
62

уредувања