Сојузни држави и територии на Австралија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
!align="right"|Површина (км²)
|- align=center
| {{знамеикона|Австралија}} ||align=left| [[Австралиска антарктичка територија]] || || || надв. тер.</abbr> ||align=left| ([[Мосон]]) ||align=right| 1.000 ||align=right| 5.896.500
|- align=center
| {{знамеикона|Божиќен Остров}} ||align=left| [[Божиќен Остров]] || CX || || надв. тер. ||align=left| [[Флаинг Фиш Коув]] ||align=right| 1.493 ||align=right| 135
| {{знамеикона|Викторија|name=Викторија}} ||align=left| [[Викторија (Австралија)|Викторија]] || AU-VIC || VIC || држава ||align=left| [[Мелбурн]] ||align=right| 5.547.527||align=right| 227.416
|- align=center
| ||align=left| [[Ешмор и Картие]] || || || <abbr title="Надворешна територија">надв. тер.</abbr> ||align=left| (Вест Ајлет) ||align=right| 0 ||align=right| 199
|- align=center
| {{знамеикона|Западна Австралија}} ||align=left| [[Западна Австралија]] || AU-WA || WA || држава ||align=left| [[Перт]] ||align=right| 2.296.411 ||align=right| 2.529.875
| {{знамеикона|Тасманија}} ||align=left| [[Тасманија]] || AU-TAS || TAS || држава ||align=left| [[Хобарт]] ||align=right| 507.626 ||align=right| 68.401
|- align=center
| {{безпрелом|{{знамеикона|ТАГГ}}}} ||align=left| [[Територија на австралискиот главен град]] || AU-ACT || ACT || <abbr title="Внатрешна територија">внат. тер.</abbr> ||align=left| [[Канбера]] ||align=right| 358.894 ||align=right| 2.358
|- align=center
| ||align=left| [[Херд и Мекдоналд]] || HM || || надв. тер. ||align=left| (Атлас Коув) ||align=right| 0 ||align=right| 372
! width="15%" | % од насел.<br />во гл. град !! width="4%" | Ранг
|-
| align="left" | {{безпрелом|{{знаме|ТАГГ}}Викторија}}
| 2.358 || VIII
| 344.200 || VII
| 137.53 || I
| 99,6% || I
|-
| align="left" | {{знаме|Нов Јужен Велс}}
| 800.642 || V
| 6.967.200 || I
| 8,44 || III
| 63% || V
|-
| align="left" | {{знаме|Викторија|name=Викторија}}
| 227.416 || VI
| 5.297.600 || II
| 71% || IV
|-
| align="left" | {{знаме|КвинслендЗападна Австралија}}
| 12.730529.648875 || III
| 42.279163.400200 || IIIIV
| 20,2679 || VVII
| 4673,4% || VIIIII
|-
| align="left" | {{знаме|Јужна Австралија}}
| 73,5% || II
|-
| align="left" | {{знаме|Западна АвстралијаКвинсленд}}
| 21.529730.875648 || III
| 24.163279.200400 || IVIII
| 02,7926 || VIIV
| 73,446% || IIIVII
|-
| align="left" | {{знаме|ТасманијаНов Јужен Велс}}
| 68800.401642 || VIIV
| 4986.967.200 || VII
| 78,0844 || IVIII
| 4163% || VIIIV
|-
| align="left" | {{знаме|Северна Територија}}
| 0,15 || VIII
| 54% || VI
|-
| align="left" | {{знаме|Нов Јужен ВелсТасманија}}
| 68.401 || VII
| 800498.642200 || VVI
| 87,4408 || IIIIV
| 6341% || VVIII
|-
| align="left" | {{безпрелом|{{знаме|ТАГГ}}}}
| 2.358 || VIII
| 344.200 || VII
| 137.53 || I
| 99,6% || I
|}