Сојузни држави и територии на Австралија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
!align="right"|Население
!align="right"|Површина (км²)
|- align=center
| {{знамеикона|Јужна Австралија}} ||align=left| [[ЈужнаАвстралиска Австралијаантарктичка територија]] || AU-SA || SA || државанадв. тер.</abbr> ||align=left| ([[АделаидаМосон]]) ||align=right| 1.644.642000 ||align=right| 9835.896.482500
|- align=center
| {{знамеикона|Божиќен Остров}} ||align=left| [[ХердБожиќен и МекдоналдОстров]] || HMCX || || надв. тер. ||align=left| (Атлас[[Флаинг Фиш Коув)]] ||align=right| 01.493 ||align=right| 372135
|- align=center
| {{знамеикона|КвинслендВикторија|name=Викторија}} ||align=left| [[КвинслендВикторија (Австралија)|Викторија]] || AU-QLDVIC || QLDVIC || држава ||align=left| [[БризбејнМелбурн]] ||align=right| 45.516547.361 527||align=right| 1.730227.648416
|- align=center
| ||align=left| [[Ешмор и Картие]] || || || <abbr title="Надворешна територија">надв. тер.</abbr> ||align=left| (Вест Ајлет) ||align=right| 0 ||align=right| 199
|- align=center
| {{знамеикона|Западна Австралија}} ||align=left| [[АвстралискаЗападна антарктичка територијаАвстралија]] || AU-WA || WA || надв. тер.</abbr>држава ||align=left| ([[МосонПерт]]) ||align=right| 12.296.000411 ||align=right| 52.896529.500875
|- align=center
| {{безпрелом|{{знамеикона|ТАГГ}}Јужна Австралија}} ||align=left| [[ТериторијаЈужна на австралискиот главен градАвстралија]] || AU-ACTSA || ACTSA || <abbr title="Внатрешна територија">внат. тер.</abbr>држава ||align=left| [[КанбераАделаида]] ||align=right| 3581.644.894642 ||align=right| 2983.358482
|- align=center
| {{знамеикона|Божиќен ОстровКвинсленд}} ||align=left| [[Божиќен ОстровКвинсленд]] || CXAU-QLD || QLD || надв. тер.држава ||align=left| [[Флаинг Фиш КоувБризбејн]] ||align=right| 14.516.493361 ||align=right| 1351.730.648
|- align=center
| {{знамеикона|Кокосови Острови}} ||align=left| [[Кокосови Острови]] || CC || || надв. тер. ||align=left| [[Вест Ајленде|о-в Вест]] ||align=right| 628 ||align=right| 14
|- align=center
| ||align=left| [[Коралноморски Острови]] || || || надв. тер. ||align=left| (о-в Вилис) ||align=right| 4 ||align=right| 10
|- align=center
| ||align=left| [[Херд и Мекдоналд]] || HM || || надв. тер. ||align=left| (Атлас Коув) ||align=right| 0 ||align=right| 372
|- align=center
| ||align=left| [[Џарвис Беј]] || || JBT || внат. тер. ||align=left| (Џарвис Беј Вилиџ) ||align=right| 611 ||align=right| 70
|- align=center
| {{знамеикона|Нов Јужен Велс}} ||align=left| [[Нов Јужен Велс]] || AU-NSW || NSW || држава ||align=left| [[Сиднеј]] ||align=right| 7.238.819 ||align=right| 800.642
|- align=center
| {{знамеикона|Северна Територија}} ||align=left| [[Северна Територија]] || AU-NT || NT || внат. тер. ||align=left| [[Дарвин (град)|Дарвин]] ||align=right| 229.675||align=right| 1.349.129
|- align=center
| {{знамеикона|Квинсленд}} ||align=left| [[Квинсленд]] || AU-QLD || QLD || држава ||align=left| [[Бризбејн]] ||align=right| 4.516.361 ||align=right| 1.730.648
|- align=center
| {{знамеикона|Јужна Австралија}} ||align=left| [[Јужна Австралија]] || AU-SA || SA || држава ||align=left| [[Аделаида]] ||align=right| 1.644.642 ||align=right| 983.482
|- align=center
| {{знамеикона|Тасманија}} ||align=left| [[Тасманија]] || AU-TAS || TAS || држава ||align=left| [[Хобарт]] ||align=right| 507.626 ||align=right| 68.401
|- align=center
| {{безпрелом|{{знамеикона|Викторија|name=ВикторијаТАГГ}}}} ||align=left| [[ВикторијаТериторија (Австралија)|Викторијана австралискиот главен град]] || AU-VICACT || VICACT || држава<abbr title="Внатрешна територија">внат. тер.</abbr> ||align=left| [[МелбурнКанбера]] ||align=right| 5358.547.527894 ||align=right| 2272.416358
|- align=center
| {{знамеикона|Западна Австралија}} ||align=left| [[ЗападнаХерд Австралијаи Мекдоналд]] || AU-WAHM || WA || државанадв. тер. ||align=left| [[Перт]](Атлас Коув) ||align=right| 2.296.4110 ||align=right| 2.529.875372
|- align=center
| ||align=left| [[Џарвис Беј]] || || JBT || внат. тер. ||align=left| (Џарвис Беј Вилиџ) ||align=right| 611 ||align=right| 70
|-
|}