Разлика помеѓу преработките на „Доменски именски систем“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Внимание}}
'''СистемотДоменскиот заименски именување на доменисистем '''(анг:[[англ.]] ''Domain Name System'' - '''DNS''') претставува хиерархиски систем изграден од дистрибуирана база на податоци за компјутери, сервиси и ресурси поврзани во мрежа. Функцијата на системот за именување на домени е преведување на имињата на домените разбирливи за луѓето во мрежни адреси кои ги користат компјутерите.
 
Компјутерите кои се поврзани во мрежа користат IP адреси за меѓусебно да се лоцираат и поврзат, овие IP адреси во својата изворна форма корисниците тешко ги запомнуваат. На пример полесно е да се запомни името на доменот www.wikipedia.org отколку да се запомни соодветната IP адреса (208.80.152.2).