Разлика помеѓу преработките на „Светско наследство на УНЕСКО“

с
нема опис на уредувањето
с
Вo '''Списокот на светското културно и природно наследство на УНЕСКО''' влегуваат објекти (например [[гори]], [[планина]], [[езеро]], [[пустина]], [[зграда]], [[град]]), номинирани и одобрени по меѓународната. Програмапрограма за светското наследство на Комисијата за светско наследство на [[УНЕСКО]].
 
Програмата има за цел да каталогизира, именува и зачува објекти со културно и природно значење за општото наследство на човечкото наследство. Во определени услови, објектите од списокот можат да бидат финансирани од страна на [[Фонд за светско наследство|Фондот за светско наследство]]. Програмата е создадена со Конвенцијата за зачувување на светското културно и природно наследство, која е подржана од генералната конференција на [[УНЕСКО]] на [[16 ноември]] [[1972]]. Одтогаш па се до денес, 183 држави ја ратифицирале конвенцијата.
Кон крајот на 2006 во списокот имало вкупно 830 објекти: 644 културни, 162 природни и 24 „мешано“ значење, и тоа од 138 држави кои се членки на Конвенцијата. [[УНЕСКО]] на секој објект од списокот му дава идентификационен број.
 
Во [[Македонија]], стариот град во [[Охрид]] е вклучен во списокот на [[УНЕСКО]].
 
 
== Список на светско наследство во светот ==