Разлика помеѓу преработките на „Српскохрватска граматика“

нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Граматиката на [[српскохрватскиот јазик]]''' (т.е. на хрватскиот, српскиот, босанскиот и црногорскиот јазик) е карактеристична по тоа што нема членови за [[именки]], именките имаат седум [[падеж]]и и има сожени [[Граматичко време|граматички времиња]]. Именките имаат три [[Граматички род|рода]] и два [[Граматички број|броја]]. Придавките во српскиот јазик можат да се степенуваат на три начина: [[позитив]], [[компаратив]] и [[суперлатив]].
 
* [[Црногорски јазик]]
 
== Литература ==
* Душанка Вујовић, Граматоломија : прегледна граматика српскога језика, Нови Сад : Либер, 2012, ISBN 978-86-85461-13-2
* Живко Н. Стефановић, Граматика српскога језика : за I разред средњих школа, Београд : Књижарница Радомира Д. Ћуковића, 1941.
* Живојин Станојчић, Љубомир Поповић, Граматика српскога језика : уџбеник за I, II, III и IV разред средње школе, Београд : Завод за уџбенике и наставна средства, 1995, ISBN 86-17-03871-3
* Милош Милошевић, Граматика српскога језика : приручник за познавање српског књижевног језика, Београд : Драганић, 2001, ISBN 86-441-0221-4
* Бранислав Уљаревић, Граматика - књижевност : основе граматике и књижевности српскога језика, Београд : Б. Уљаревић, 2012, ISBN 978-86-912289-3-4
* Стојан Новаковић, [[s:sr:Српска граматика (1894)|Српска граматика]], 1894, [[s:sr:Српска граматика (1902)|1902.]]
* Живојин П. Симић, [[s:sr:Српска граматика (Ж. Симић)|Српска граматика]], 1922.
 
[[Категорија:Српскохрватски јазик]]
[[Категорија:Српски јазик]]
[[Категорија:Хрватски јазик]]
[[Категорија:Босански јазик]]
[[Категорија:Црногорски јазик]]
[[Категорија:Граматики на јазици]]
 
[[en:Serbo-Croatian grammar]]
[[sr:Граматика српскохрватског језика]]
[[sh:Граматика српскохрватског језика]]
 
[[Категорија:Хрватски јазик]]
 
[[Категорија:Босански јазик]]
 
[[Категорија:Црногорски јазик]]
 
[[Категорија:Српскохрватски јазик]]
 
[[Категорија:Граматики на јазици]]