Разлика помеѓу преработките на „Скриеносеменици“

нема опис на уредувањето
[[Liliopsida]]&nbsp;- монокотиледони растенија<br />
}}
'''Скриеносемените (цветни) растенија''' ([[Систематика|научно]]: оддел '''''Magnoliophyta''''', по растението [[магнолија]], уште и '''''Angiospermae''''', од [[Латински јазик|латински]] ''angi'' = затворено, [[Грчки јазик|грчки]] ''sperma'' = семе) сочинуваат оддел или тип во кој спаѓаат [[цвет]]ните [[растенија]], кои воедно се и доминантната форма на растенија на Земјата. Овие растенија се главниот извор на храна за повеќето [[цицачи]] и човекот, како и извор на повеќе материјали и природни производи. Тука се вклучени најмногу [[Грмушка|грмушки]] и тревести растенија, повеќето познати [[Дрво|дрвја]] (освен [[бор]]овите и другите [[четинар]]и), како и некои специјализирани растенија од типот на [[сукулент]]и, [[паразит]]и и [[Водно растение|водни растенија]]. Познати се околу 230 000 видови на цветни растенија. Тие доминираат во повеќето копнени [[екосистем]]и. Околу две третини се наоѓаат во тропските региони, каде се во голема опасност од истребување како резултат на човечката дејност. Само околу 1000 видови се од поголема економска важност, а како хранлив ресурс служат околу 15 видови. јас бе брат хаххаххха
 
 
Анонимен корисник