Селевкидско Царство: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{legend|#85AB54|[[Грчки колонии]]}}
]]
'''Селевкидската Империјаимперија''' (312 п.н.е. - 63 п.н.е.) билабило империја во античкото време, т.е. еднаедно од империите-наследнички на [[Македонската Империјаимперија|Македонската империја]] на [[Александар III Македонски]]. Ја основал [[Селевк I Победникот]], еден од генералите на Александар Македонски. Селевкидската Империја била главно сместена на Блискиот Исток, на врвот од својата моќ ги вклучувала [[Анадолија]], [[Левант]], [[Месопотамија]], [[Персија]], денешен [[Туркменистан]], планините [[Памир]] и делови од [[Пакистан]]. Била важен центар на [[хеленистичката култура]] во кој доминирале [[античките Македонци]], претежно во урбаните средини.<ref name=Brit>'''Britannica''','' Seleucid kingdom'', 2008, O.Ed.</ref>
 
Селевкидската Империјаимперија се распаднала во 63. година п.н.е. кога конечно било победено и освоена од страна на [[римјаните]].
 
[[Дијадоси]]те се расправале околу надмоќта врз деловите од неговата империја. [[Птоломеј I Сотер]], генералот и сатрапот на Египет, бил првиот кој го предизвикал новиот систем: ова довело до откажување од престолот на Пердика. Револтот на Птоломеј довел до нова поделба на империјата тн. [[Трипарадиската поделба]] во 320 п.н.е. Селевк како главен војсководец под Пердика уште од 323 п.н.е. (подоцна помогнал во убиството на Пердика) го добил Вавилон и оттогаш натаму започнал безмилосно да ги проширува своите територии. Селевк се зацврстил во Вавилон во 312 п.н.е., годината што е земена како основачки датум на Селевкидската Империјаиперија. Тој не владеел само со Вавилон, ами и со целиот огромен источен дел на Александровата Империјаимперија:
 
„Секогаш ги демнел соседните народи, воено силен и убедлив во советот, тој ги освои [[Месопотамија]], [[Ерменија]], [[Селевкидска Кападокија]], [[Персија]], [[Партското царство]], [[Бактрија]], [[Арабија]], [[Тапурија]], [[Согдијана]], [[Арахосија]], [[Хирканија]] и други соседни народи кои беа освоени од Александар, се до реката [[Инд]], па на тој начин границите на неговата империја беа најмногу проширени во Азија, по оние од Александар. Целиот регион од [[Фригија]] до Инд беше потчинет од Селевк“ - Апијан, Сириските Војни.
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
[[Категорија: Селевкидска Империја| ]]
[[Категорија:Историја на Македонија]]
 
[[ar:سلوقيون]]