Разлика помеѓу преработките на „Костур“

Одземени 264 бајти ,  пред 7 години
Одбиени последните 2 промени во текстот (од Macedonian7) и вратена ревизијата 2756235 на MacedonianBoy
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од Macedonian7) и вратена ревизијата 2756235 на MacedonianBoy)
 
Цитоскелетот (грчки kytos = клетки) се користи за да се стабилизира и да се зачува формата на клетките. Тоа е динамична структура која ја одржува формата на клетките, ги штити, им овозможува да се движат( користејќи структури како флагели, клеточни влакненца и ламелиподија) и игра важна улога како во внатрешниот транспорт во клетката (на пример движењето на везикулите и органелите) така и во делбата на клетките.
 
[[Податотека:Https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSUBxl-KUxiAlnCVrB47fuBEgOMl7R9p8Mw71LKN1O9sgrNLJU1|мини|десно]]
[img]https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSUBxl-KUxiAlnCVrB47fuBEgOMl7R9p8Mw71LKN1O9sgrNLJU1[/img]
 
=== Човек ===
Човечкиот скелет се состои од соединети и поединечни коски подржани и дополнети од лигаменти, тетиви, мускули и 'рскавица. Тој служи како скеле кој ги подржува органите, како место за прикачување на мускулите и ги штити органите како мозокот, белите дробови и срцето. Иако забите не се изградени од ткиво кое е вообичаено за повеќето коски, тие се сметаат за коски и се дел од скелетниот систем. Најголемата коска е бутната коска во горниот дел на ногата, а најмалата е чеканчето од средното уво. Кај возрасните, скелетот изнесува 14% од вкупната телесна тежина, додека половина од оваа тежина е од водата. Черепот и карлицата имаат неподвижни коски. Не сите коски се директно меѓусебно поврзани, трите ковчиња од средното уво се врзуваат единствено едно со друго. Подјазичната коска се наоѓа во вратот и служи за прицврстување на јазикот, не е поврзана со која било друга коска во телото и е подржана од мускули и лигаменти.
Човечкиот скелет е составен од 206 коски, овој број е променлив во зависност од поединецот и возраста – новороденчињата имаат околу 270 коски од кои дел подоцна се спојуваат. Овие коски се организирани во надолжна оска, Осков скелет, за кој е поврзан скелетот на екстремитетите. На човечкиот скелет му се потребни 20 години за целосно да се развие. Кај голем број на животни коските имаат срж која создава крвни зрнца. Голем дел од човековиот скелет го задржал античкиот сегментен модел присутен кај сите 'рбетници (цицачи,птици,пиби,влекачи и водоземци) со повторување на основните одлики. Овој сегментен модел е особено видлив кај 'рбетниот столб и градниот кош.
 
 
 
 
== Коски и 'рскавица ==